FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa ezer arca – megjelent Dr. Gerencsér Kinga új könyve

Újabb izgalmas kiadvánnyal örvendeztette meg a fák iránt lelkesedő olvasóközönséget a Soproni Egyetem Faalapú Termékek és Technológiák Intézetének nyugalmazott oktatója, Dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár. A könyv bemutatja az élő fa és az erdő nem anyagi szolgáltatásait, melyek elengedhetetlenek mind a környezetvédelem, mind a lakosság életminőségének szempontjából.

Tájkép formáló szerepén túl megtudhatjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a negatív ionoknak, amelyek az erdő levegőjében felszaporodnak és mi az „erdőfürdőzés”, milyen lombkorona házak, hotelek és éttermek vannak, mi az élőfaszobrászat, milyen gyógyhatásai vannak a faölelésnek, a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, valamint a fák nedvei milyen kincseket rejtenek.

Megismerhetjük mennyiféle alapanyag készíthető testéből, hogy miért a jövő nyersanyaga a fa, hogyan ihlette meg Gauidit egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek, hogy a fatermékekben megkötött CO2 van és ha minél több fát ültetünk és használunk fel, annál többet teszünk klímánk védelméért.

Rácsodálkozhatunk mennyi féle formában és színben jelenik meg tárgyainkban, hogyan szolgálja kikapcsolódásunk, szellemi, fizikai feltöltődésünk és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét, milyen kreatív ötletek születtek különleges felhasználásuk során, és mi mindent rejt magában vegyi felhasználása.

Különleges élményt nyújt az új kutatási eredményeken alapuló kuriózumokba való betekintés. Még sorolhatnánk a számtalan felhasználási lehetőséget, melyet ez a csodálatos anyag rejt magába. Inkább idézzünk a rektori ajánlóból:

„Azt gondolom, hogy a fának van egy olyan tulajdonsága, amellyel a világ egyetlen egy másik anyaga sem vetélkedhet: az, hogy az ember egyszerűen sokkal jobban érzi magát, ha fa veszi körül. Ez egy isteni titok, az élet egyik misztériuma. A Soproni Egyetemen ezt a titkot próbáljuk meg nap mint nap, ha nem is megfejteni, de minél jobban megérteni, és az ezzel kapcsolatos eredményeinket a következő generáció és a köz javára átadni. Ennek a titoknak ered nyomába és osztja meg az olvasókkal tapasztalatait Gerencsér Kinga ebben a könyvében a fa hasznosításáról és használatáról. Cseppet sem túlzás az, amit a kötetnek a címe állít, hogy a fának ezer arca van. Az igazán fantasztikus dolog ebben az, hogy a fának mind az ezer arca megismerhető és szerethető. Ennek szellemében kívánok minden olvasónak hasznos és új felfedezésekkel járó kirándulást a fák világában!”

A könyv 200 oldal terjedelmű és a fa közel ezer hasznosítási lehetőségét mutatja be 775 színes képpel.
A kiadvány a Soproni Egyetem Kiadója gondozásában jelent meg rektori ajánlással.

Az új könyv ára: 5500,- Ft/db
Rendelhető a FAGOSZ-nál (info@fagosz.hu).


A FAGOSZ teljes szakkönyvkínálata itt érhető el.

FATÁJ – FAGOSZ – FATUDAKOZÓ

3 megjegyzések

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Egyesül a Compusoft és a 2020

Következő cikk

Új néven folytatjuk: Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések