FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dráguló lakberendezés

Aki új lakás vásárlása helyett szeretné felújítani a régit, nem biztos, hogy sokkal olcsóbban jön majd ki. A fa- és vashiány mellett a többi építkezési termék ára is folyamatosan növekszik, a mesteremberek fél év alatt akár 25 százalékot is emeltek a munkadíjukon, a bútoriparban pedig a szállítmányozási problémák miatt folyamatosak a késések és a termékhiányok.

Amikor arról érkezik a hír, hogy kilenc éve nem látott szintre, 6,5 százalékosra nőtt az infláció, a legtöbbeknek elsőre az üzemanyagárak drágulása jut eszébe, majd az élelmiszereké. De ehhez fogható az a drágulás is, amivel az ember akkor szembesül, ha bútorokat vásárolna, netán szeretné felújítani a lakását. A lakás javításához és karbantartásához szükséges termékek átlagosan 13,9 százalékkal lettek drágábbak, mint egy éve, az alkatrészek, szerszámok pedig 8,2 százalékkal. A KSH adatai szerint a barkácskellékek 7,8 százalékkal drágultak.

Aki nem saját maga szeretne a lakása karbantartásával foglalkozni, hanem fizetne érte másnak, az is mélyen a zsebébe nyúlhat, az ilyen szolgáltatások ára átlagosan 13,8 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. A háztartási berendezések javítása 9,1 százalékkal drágult.

A lakberendezési cikkek ára is folyamatosan emelkedik, amit szállítmányozási problémák tetőznek. Októberben az egy évvel korábbihoz képest a szobabútorok 12,5 százalékkal drágultak, a konyhai és egyéb bútorok 12,7 százalékkal. Egy szekrénysor például sok tízezer forinttal, akár 25 százalékkal is többe kerülhet.

Az IKEA próbálja tartani a jelenlegi árait az emelkedő fuvarköltség és nyersanyagárak mellett, de már nem tud biztos árakat garantálni – mondták el lapunk kérdésére. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az árainkat a lehető legstabilabban tartsuk, de egyelőre nehéz megmondanunk, hogy a globális hatások hogyan fogják befolyásolni az elkövetkező hónapokat.” A cég szállítmányozási problémákkal és a chiphiánnyal is küzd, ami miatt pár száz terméknél késések és hiányok vannak. Azokat a termékeket, amelyeknek hosszú távon kérdéses az elérhetősége, inkább végleg kiveszik a kínálatból. A nyersanyagfa-ellátásra viszont itt nincsen panasz.

© AFP/ RAMIL SITDIKOV

A JYSK termékeinek nagy része még az alapanyagárak és a szállítási költségek emelkedése előtt készült, ezért rövid távon nem emelnek, de hosszú távon elkerülhetetlen lesz – tájékoztatta a lánc a hvg.hu-t. A jövő évi költségvetésükben az áramköltség, az üzletek kivilágítása és a klíma miatt 100–200 millió forint pluszkiadást fog jelenteni. A fahiány miatt náluk akadozik a bútorgyártás, szállítás terén pedig a konténerhiány, sofőrhiány és az emelkedő üzemanyagárak is befolyásolni fogják a bútorárakat, bár a konténeres szállítás feltételei egyelőre adottak. Ezenkívül cég 65 üzletre kiterjedő felújítási programját akasztotta meg az, hogy az üzletberendezés-gyártók acélellátási gondokkal küzdenek. Sok kerti bútoruk a Távol-Keleten készül, ezért a jövő nyári kollekció gyártása nagyban függ az adott országban érvényes Covid-szabályoktól és lezárásoktól. Elmondásuk alapján „ezeknek a termékeknek a sorsa egyelőre kétséges”.

A berendezések esetében csupa olyan termékről, szolgáltatásról van szó, amely még az egyébként sem alacsony inflációs átlagnál is magasabb. Ehhez képest, ha valaki a lakása berendezéséhez hűtőt, fagyasztót venne, annak az 5,3 százalékos drágulása még lefelé is húzza az inflációt, ahogy a szőnyegek, függönyök 4,7, konyhai felszerelések 3,2, vagy épp a mosó- és mosogatógépek 3,8 százalékos áremelkedése, valamint a furcsa módon egy kategóriában számolt porszívók és klímaberendezések 3,2 százalékos drágulása is.

De mennyire fontos tételek ezek az összes kiadásunk szempontjából? A KSH súlyozása alapján együtt a teljes inflációs szám 5,1 százalékát jelentik, ami első ránézésre alacsonynak tűnhet, de máris jobban megérthető, mennyire fontosak, ha hozzátesszük, hogy szintén 5,1 százalékos a súlya a húsáruknak, de még a háztartási energia és a benzin is alig haladja meg, azok 5,9–5,9 százalékos súllyal szerepelnek.

forrás: HVG.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A bölcs erdő titkai

Következő cikk

+1 hónap a fa építőanyagok ágazati vizsgálatára



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések