FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ültetés robottal

Az Egyesült Arab Emírségekben éjszakánként a sivatagot járja egy autonóm robot, hogy oázissá alakítsa a tájat.

A gép tervezőjének célja, hogy sokkal zöldebb környezetet alakítson ki a kietlen sivatagos táj helyett az Egyesült Arab Emírségekben.

Éjszakánként egy robot halad magányosan a Dubaj melletti sivatagos terület homokjában, és magokat ültet a talaj nedvesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek. A gép érzékelői folyamatosan monitorozzák a környezetet és a begyűjtött adatokat elküldi a tervezőjének, akinek egyébként nincs sok dolga az irányítást illetően, mivel a robot önállóan dönt a megfelelő útvonal kijelöléséről.

Az A’seedbotot Mazyar Etehadi, a Dubaji Design és Innovációs Intézet hallgatója tervezte azzal a céllal, hogy kizöldítse a városkörnyéki sivatagos tájat, oázissá alakítva a kietlen környezetet. A gép egyelőre még tesztfázisban van, vagyis csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot, társaival együtt megvalósíthatja Etehadi elképzelését egy sivatagi kertészet kialakításáról, amely teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is a robotok végeznék.

Az A’seedbot furcsa formájú testének kialakítását nem az esztétikai szempontok, hanem a funkcionalitás határozta meg: legelöl két ultrahangos szenzor helyezkedik el, amelyek a tájékozódásban segítik a gépet, középen az evező mozdulatokra képes lábak hajtják a szerkezetet a homokban, a hátsó rész pedig érintkezik a talajjal, hogy az innen kipotyogtatott magok egyből a helyükre kerülhessenek. Az energiát a napelemek biztosítják, amelyek napközben töltik az akkumulátort, hogy később a robot zavartalanul végezhesse a munkáját.

A sivatagos terület lehet, hogy nem a legalkalmasabb környezet a növénytermesztéshez, de Etehadi elmondása szerint az Egyesült Arab Emírségek mindig is kereste a lehetőséget arra, hogy új és innovatív ötletekkel gazdagítsa a mezőgazdasági termeléshez használt módszerek listáját, amivel megoldhatóvá válik a termelés ebben a száraz régióban is. A probléma Etehadi szerint az, hogy egyelőre még gyakran támaszkodnak emberi munkaerőre az ültetés során, ez pedig lassú és fáradságos megoldás, ezt hivatott felgyorsítani, illetve kiváltani az A’seedbot.

Az Emírségekben egyébként a növénytermesztés reformját és gépesítését más módokon is igyekeznek elősegíteni, a kormány hivatalos portáljának adatai szerint hidroponikus farmokból például jelenleg 87 található az országban: ezekben az üzemekben a hagyományos termesztéshez szükséges vízmennyiségnek jelentős részét, 70%-át meg tudják spórolni a speciális termelési módnak köszönhetően.

(Yankodesign Fotó: Mazyar Etehadi/Global Grad Show)

Forrás: raketa.hu
A forrás helyen további képek is láthatóak erről a “járgány”-ról.

Megjegyzés: Lehet, hogy idehaza az alföldi homokon is működne? Persze ki tudja, hogy megéri-e, de esetleg kutatóknak fejlesztőknek érdemes lehet ennek utánanézni. Az okoserdőben a telepített szenzorok adatot gyűjtenek a fix helyeken. Ez a szerkezet meg végigmássza a reményteli területet és ültet. Miket ki nem találnak! (MM)

Előző cikk

Zöld erdő - zöld bolygó

Következő cikk

Kína rönk és fűrészáru importjaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
16
Share