FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdeink lehetséges jövője – az okoserdő

A legmodernebb okoseszközök, melyek számos területen segítik életünket, mostantól erdeink védelmében is tevőleges szerepet vállalnak. A legmodernebb digitális technológia segítségével az eddigieknél jobban és pontosabban tudjuk nyomon követni a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt hatását.

Ennek az újszerű tudományos módszernek a gyakorlati alkalmazásáról beszélt a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában Kumin Vikória vendégeként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatási és külügyi dékánhelyettese, Dr. Czimber Kornél egyetemi docens.

A kutató elmondta, hogy napjaink egyik fontos kihívása a klímaváltozás, amely negatívan hat az erdőkre is, gyengítve ellenállóképességüket. E folyamat orvoslására, s ha lehetséges, megállítására lehetőség van bevetni a legmodernebb technikai eszközöket.

Ezek a központilag összehangolt, csúcstechnikájú, úgynevezett okosszenzorok hatalmas segítséget nyújthatnak az erdőgazdaságoknak, mivel mérési adataikat közvetlenül az erdőkből, a faállomány alatti részről gyűjtik be, hogy aztán ezeket az adatokat egy központi adatbázisba küldjék. A megszerzett információkból következtetni lehet az erdők jelenlegi állapotára, valamint a lehetséges jövőbeni eseményekre is.

A dékánhelyettes elmondta:

„Nagyon sok helyütt több fafajunk érintett a klímaváltozás által, és romlik az egészségi állapota az erdeinknek. Most ezt szeretnénk mérni, megelőzni; kell-e például fafajcserét előírni, és ha igen, mikor és hol?”

Az okosszenzorok tehát megkönnyíthetik a jövő erdőmérnökeinek munkáját, hiszen a legmodernebb digitális technika révén gyűjtenek felbecsülhetetlen értékű adatokat közvetlenül az élőhelyekről.

Forrás: Kossuth Rádió – Trend-idők – 2023.01.03. 15:11

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Állami földterületek értékesítése

Következő cikk

TIMBETER - erdészeti innováció



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések