FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti robotokat tesztelnek Japánban

A sárga, négylábú robot felsétál egy füves lejtőn, majd egy gallyakkal teli erdőben menetel. Még egy tuskóra is felmászik, majd segítség nélkül lemászik.

Ez része annak a kísérletnek, amelyet az Erdészeti és Erdészeti Termékkutató Intézet (FFPRI) és a SoftBank Corp. végez a Boston Dynamics által gyártott robotokkal. A cél: megoldást találni Japán krónikus munkaerőhiányára az erdészeti ágazatban. Ha ez sikerül, növelheti az erdősítést az országban, és segíthet Japánnak elérni szén-dioxid-semlegességi céljait.

Az erdészeti munka nagyrészt kézzel végezhető, és a mai munkások elöregednek és egyre kevesebben vannak, ezért a kutatók azt remélik, hogy a robotok képesek lesznek segíteni az embereknek a japán erdők felügyeletében és karbantartásában.

Japán kutatók egy csoportja a múlt hónapban indított egy terepi tesztet, hogy ezeket az elektromos meghajtású négylábúakat beépítsék az erdészeti munkák biztonságának és működési hatékonyságának javítása érdekében. A robotok térinformatikai adatokat, Wi-Fi-t és más kommunikációs technológiákat használnak, hogy önállóan hatalmas területeket fedezzenek fel.

Az elmúlt években a kormány támogatta az “intelligens erdőgazdálkodási” kezdeményezéseket, amelyek robotokat és más technológiákat használnak a kommunikáció, az erdőtelepítési erőfeszítések és a katasztrófa utáni helyreállítás javítására. A fakereslet növekedésével Japán mesterséges erdeinek mintegy fele készen áll a fakitermelésre. Az erdőtelepítési terveket azonban hátráltatja, hogy sok munkás nyugdíjba vonul vagy más munkát keres. A fakitermelés alacsony haszonkulcsa sem segít a helyzeten.

Ennek eredményeként az erdők által elnyelt szén-dioxid mennyisége csökken, ami növeli a természeti katasztrófák kockázatát, mivel az erdők még nem pótlódtak, mondták a kutatók.

A kutatócsoport azt tervezi, hogy ellenőrzi, hogy az elektromos robotok képesek-e járőrözni, felügyelni és szállítmányt szállítani az erdős területeken. Ez azzal kezdődik, hogy megerősítik, milyen felületeken tudnak közlekedni.

A kutatók Wi-Fi és műholdas kommunikációt fognak használni, hogy a nagy pontosságú, internetkapcsolatos helymeghatározó technológiával felszerelt robotok, amelyek lehetővé teszik az önvezető járást, olyan erdőkben is működhessenek, ahol nincs térerő.

A próbaüzemeket még az év vége előtt kétszer végzik el: az egyiket a hokkaidói Shimokawában, a másikat pedig az Ibaraki prefektúrában található Tsukubában. A kutatók Spotot, egy mozgékony mobil robotot fognak használni, amelyet a Boston Dynamics, a 20%-ban a SoftBank csoport tulajdonában lévő amerikai cég fejlesztett ki, amely a terepen példátlan mozgékonysággal navigálni képes robotokról ismert.

szerk: Tóth János, forrás: FridayOffCuts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faépítészeti díj a világ legnagyobb fa tetőszerkezetének

Következő cikk

Gyászhír - Kun István [86]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések