FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finnország: rekord fakitermelés volt 2021-ben

A Természeti Erőforrás Központ szerint a fakitermelés összmennyisége tavaly 76 millió köbméterre nőtt.

Finnországban tavaly 65 millió köbméter hengeresfát vágtak ki az erdőkből az erdészeti ipar számára – derül ki a Természeti Erőforrás Központ kedden közzétett előzetes adataiból.

A legtöbb lucfenyő rönköt iparifaként termelték ki, ami minden korábbinál több volt. Emellett tízmillió köbméter hengeresfát energetikai célokra is kitermeltek, így a kivágások összmennyisége 76 millió köbméterre nőtt – közölte a Természeti Erőforrás Központ.

Az erdei termékek jó eladásai és a fa iránti megnövekedett kereslet tükröződött a fakereskedelmi piac tavalyi fakitermelésében.

Az ipari fa kivágása hétmillió köbméterrel, 12 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ez a szám 4 százalékkal haladta meg az előző ötéves időszak átlagos fakitermelését.

“Különösen a lucfenyő rönk kivágási volumene volt kiemelkedően magas, 16,3 millió köbméter. Először fordult elő, hogy több lucfenyő rönköt vágtak ki, mint erdeifenyőt. Erdeifenyő rostfából 16 millió köbmétert vágtak ki” – írja a közleményben Tiina Sauvula-Seppälä, a Természeti Erőforrás Központ vezető aktuáriusa.

Forrás: pledgetimes.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FAIPARI Címtár 2021 – …aki számít benne van…

Következő cikk

Nagy lépés a drónos permetezés felé



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések