FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Garázsajtók, kapuk termékszabványa magyarul

A nagyrészt lakossági felhasználókat is érintő termékkör miatt az “MSZ EN 13241:2003+A2:2017 Ipari, kereskedelmi és garázsajtók, kapuk. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők” szabvány tartalmát igen élénk érdeklődés övezte. A nagyszámú, értékesített termékre vonatkozó CE-jelölés miatt fontos volt, hogy az előírásokat és a termékek tulajdonságait pontosan értelmezhessék a tervező építészmérnökök, a szakcégek, a forgalmazók és nem utolsó sorban a terméket megrendelő felhasználók.

A garázsajtókra már 2003 óta létezik európai szabvány. A CEN 2016 júliusában adta ki az ipari, kereskedelmi és garázsajtók, kapuk termékszabvány A2 módosítását, amely a 2011-ben kiadott 13241-1:2003+A1:2011 módosítás helyébe lépett.

Az EN 13241:2003+A2:2016 Ipari, kereskedelmi és garázsajtók, kapuk. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők európai szabványt a CEN/TC 33Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalszerkezetek” műszaki bizottsága dolgozta ki.

A szabvány lényeges változásai az EK kérésének, valamint a CEN/TC 33 D1010 (2014. április), D1074 és D1089 (2015. április) határozatoknak megfelelő címet és terjedelmet érintik.

Az MSZ EN 13241:2003+A2:2017 szabványt az MSZT 2017. május 1-jén vezette be jóváhagyó közleménnyel. A dokumentum meghatározza azon ipari, kereskedelmi, garázskapuk, kapuk és korlátok biztonsági és teljesítménykövetelményeit, a tűzzel és a füsttel szembeni ellenálló képesség kivételével, amelyeket személyek által hozzáférhető területen szándékoznak beépíteni, valamint amelyek fő rendeltetésszerű felhasználási területe személyek által kísért, illetve vezetett áruk és járművek biztonságos áthaladásának lehetővé tétele ipari, kereskedelmi vagy lakóterületen.

Az ipari, kereskedelmi, garázskapuk és kapuk tűzálló és/vagy füstgátló jellemzőire az MSZ EN 16034:2005 vonatkozik, amely ezen dokumentummal együtt értelmezhető.

Ez a szabvány az olyan kereskedelmi ajtókra is vonatkozik, mint pl. legördülő, külső lezárószerkezet, vagy legördülő rácsok, amelyeket a kiskereskedelemben inkább személyek, mint járművek, illetve áruk áthaladásának céljára használnak. Ezekhez az ajtókhoz tartozhatnak az ajtószárnyba beépített személyi átjáróajtók, amelyekre szintén ez az európai szabvány érvényes. Ezek a berendezések kézi vagy gépi működtetésűek lehetnek.

A szabvány nem vonatkozik olyan környezetben való működtetésre, ahol az elektromágneses zavar az MSZ EN 61000-6-3-ban meghatározott tartományon kívül esik. A szabvány nem vonatkozik a következő, eltérő felhasználási területre tervezett termékekre:

  • zsilipkapuk és dokk-kapuk;
  • felvonóajtók;
  • járműajtók;
  • páncélajtók;
  • főleg állattartás során használt ajtók;
  • textilből készült színházi függönyök;
  • vízszintesen mozgó, gépi működtetésű ajtók, amelyek elsősorban gyalogosok számára készültek az MSZ EN 16361 szerint;
  • bármilyen méretű forgóajtók;
  • vasúti sorompók;
  • sorompók, amelyek kizárólag járművek részére készültek;

Ez az európai szabvány nem vonatkozik az ajtók távirányítású részeire. Ha távirányítású eszközt használnak, kiegészítésként a vonatkozó ETSI-szabványokat kell alkalmazni. A szabvány nem tartalmaz semmiféle különleges követelményt azokra az ajtókra, amelyek emberi erőből származó tárolt energiával, az erre a célra készített eszközzel mozgathatók, pl. kézzel megfeszített rugóval. Továbbá, nem tartalmaz semmiféle különleges követelményt a menekülési útvonalon elhelyezett ajtókra vonatkozóan. Az ajtószárny biztonságos és könnyű nyitása ipari, kereskedelmi és garázsajtók esetében általában nem lehetséges azok nagysága, súlya és/vagy működési módja miatt. Az automata ajtók és kapuk zajkibocsátása nem jelent veszélyforrást. Ezért ez a szabvány nem tartalmaz a zajkibocsátásra vonatkozó specifikus követelményeket a gépekre vonatkozó irányelv tekintetében.

Ez a termékszabvány kapcsolódik a hasonló nyílászárók tulajdonságait leíró MSZ EN 14351-1:2006+A2:2017 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Ablakok és külső bejárati ajtók című és az MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók című szabványokhoz, illetve kis mértékben a homlokzaton lévő MSZ EN 13830:2015+A1:2020 Függönyfalak. Termékszabvány által leírt termékekhez.

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 101 Nyílászárók nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozta ki az MSZ EN 13241:2003+A2:2017 szabvány magyar nyelvű változatát, részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból. A szabványt az MSZT 2022. március 1-én hirdette meg.

A szabvány 4. fejezete írja le a terméktípusok követelményeit, meghatározza a teljesítőképességi jellemzőket. A termék jelölésére vonatkozó előírásokat az 5. fejezet tartalmazza, míg a megfelelőség értékelés eljárásait a 6. fejezetben találjuk meg.

Az A melléklet A1 táblázata tartalmazza összesítve a teljesítőképességi osztályokat és a hozzá tartozó teljesítőképességi értékeket, amelyeknek a teljesítménynyilatkozatokon szerepelniük kell.

A ZA melléklet írja le az építési termékek irányelve alapján adott mandátumnak megfelelően a CE-jelölés alapvető előfeltételeit, a megfelelőségigazolási eljárásokat, továbbá példákat a kézi működtetésű ajtó, illetve egy gépi működtetésű ajtó megjelölésére.

A ZB melléklet a szabvány és a 2006/42/EK Gépekre vonatkozó EU-irányelv alapvető követelményei közötti kapcsolatot, a ZC melléklet pedig szabvány és a 2004/108/EK Elektromágneses összeférhetőség EU-irányelv alapvető követelményei közötti kapcsolatot írja le.

Az MSZ-szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Írta: Szendy Csabáné az MSZT/MB 101 titkára és
Papp Imre szakértő mérnök – ÉMI Nonprofit Kft.

Kapcsolódó bizottságok:

MSZT/MB 101 Nyílászárók

CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalszerkezetek

ISO/TC 162 Ajtók, ablakok, függönyfalak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzgyújtási tilalom már hét megyében

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 115., 2022/09. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések