FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzgyújtási tilalom már hét megyében

A térképen piros színnel jelzett megyékben/országrészekben van érvényben tűzgyújtási tilalom.

A tavaszias időjárás folytatódott a mögöttünk álló egy hétben is. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időben a tavalyi és tavalyelőtti évekhez hasonlóan az idén is korán beindult a korai növények nedvkeringése. A folytatásban azonban lehűlés érkezik reggelente a maihoz hasonló komolyabb fagyokkal, így a vegetáció idő előtti fejlődése kissé megtorpan. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, így tovább fokozódik a csapadékhiány.

Az élő biomassza kifejlődése nem segíti a tűzkockázat csökkenését. A holt biomassza nedvesség tartalma 10 százalék alatti. A tüzeket elsősorban a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek akár ugrótűz formájában is könnyen átterjednek erdőterületekre. Főleg a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek.

A javasolt megyék állományviszonyai miatt véleményünk szerint indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése.

Tájékoztatom Önöket, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. február 26 (szombat)-tól az alábbi megyékben elrendelésre kerül a tűzgyújtási tilalom:

  • Nógrád
  • Szabolcs – Szatmár- Bereg
  • Hajdú-Bihar

fenntartásra került a tűzgyújtási tilalom az alábbi megyékben:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Heves
  • Bács-Kiskun
  • Csongrád – Csanád

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

forrás: NÉBIH – ERDŐTŰZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ERDÉRT-Tuzsér Zrt. a termelés folyamatos

Következő cikk

Garázsajtók, kapuk termékszabványa magyarulStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések