FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jó minőségű nyílászáró ismérvei

Manapság komoly kínálattal szembesülhetünk a nyílászárók piacán. De hogyan dönthetjük el, hogy egy ablak vagy egy ajtó valóban jó? Mi alapján válasszunk? Íme, néhány szempontot, ami segít a jó döntésben.

Szigeteljen jól

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy minél kevesebb energiát használjunk. Nem mindegy, hogy milyen anyagból építkezünk, milyen a szigetelése az épületnek, milyen fűtéstechnikát választunk és természetesen fontos, hogy megfelelően szigetelő ablakokat, ajtókat válasszunk.

A profilon és az ablakszárnyon kívül figyelmet kell arra is fordítani, hogy a megfelelő üvegszerkezettel ellátott ablakot válasszuk. Ma már elterjedtek a 3, 5, 7 légkamrás ablakok is: minél több a kamra, annál jobban szigetel az ablak, viszont a súlya is annál nagyobb!

Legyen hosszú az élettartama

Nem mindegy, hogy az új nyílászárókba fektetett pénz mennyi időn keresztül hozza az elvárt megtakarítást az energiaköltségeken. Minél hosszabb az ablak élettartama, annál kisebb a fajlagos beruházási költsége.

Milyen típusú ablakot válasszunk?

Alapkérdés, hogy mi a funkciója annak az ajtónak, ablaknak, amit be akarunk építeni. Nem mindegy, hogy biztonsági bejárati ajtót, oldalvilágításos ajtót keresünk, hogy kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót vásárolnánk. Fixablakra vagy váltószárnyas ablakra van szükségünk?

Építészeti szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászárók egymással és az épület, a lakásbelső többi elemével.

Legyen szép

Egy faablak esetében a nyílászárót olyan színűre festjük, amilyenre szeretnénk, sőt, a színeket akár pár év elteltével újra is lehet gondolni. Régebben a műanyag nyílászárókat kizárólag fehér kivitelben lehetett beszerezni. Ma már színes műanyag ablakokat is lehet vásárolni, ezeknél nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia.

Legyen jó a vasalat

Egy gombafejes biztonsági zárral és acélvasalattal ellátott modern ablak  esetében gyakorlatilag lehetetlen kiemelni a nyílászárót. A magas minőséget képviselő gyártók ezeket az opciókat alapáron biztosítják termékeikben, így nem kell külön összegeket költeni a megfelelő biztonság elérésére.

Nézzen utána a cégnek

Az internet korában szerencsére néhány kattintással utána lehet járni pár infónak a cégről. Mennyi ideje üzemel a forgalmazó, a gyártó cég? Milyen visszajelzéseket kapott? Lekérdezhető, megbízható cégről van-e szó?

Ha egy vállalkozó gyanúsan olcsón, gyorsan elvégzett munkára ad ajánlatot, kezdjünk gyanakodni. Lehet, hogy egy stabil, megbízható cég 10-15%-kal drágábban adja a terméket és a szolgáltatást, viszont nem fog lelépni egy rosszul elvégzett munka után.

Milyen anyagból legyen a profil és a szárny?

Van, aki a faablak mellett teszi le a voksát, mások a műanyag ablakra, ajtóra esküsznek, és természetesen döntenek az alumínium nyílászárók mellett is.

A fa nyílászárókról elsőre az esztétikai előny juthat eszünkbe, mert ezeknek az ablakoknak, ajtóknak természetes hatása van. Egy faablak alapesetben három rétegragasztott, illetve előre legyártott profilból készülhet. Ezeket ugyanúgy el lehet látni modern vasalatokkal és zárszerkezetekkel, mint a műanyag ablakot. A hármas rétegragasztásnak az a célja, hogy hosszú ideig szilárd maradjon a szerkezet, vagyis hogy ne vetemedjen meg az ablak. Egy faablak, ajtó 5-6 évenként kezelést igényel, érdemes lefesteni ahhoz, hogy tartós maradjon.

forrás: ablakválasztás.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészgenerációk álma valósul meg...

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 119., 2022/13.



Stihl
(x) hirdetés