FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mire figyeljünk tűzifa vásárláskor?

Információt ma már szinte bármivel kapcsolatban lehet találni az interneten. A kérdés mindig az, hogy az az információ mennyire hasznos a számunkra, és hogy valóban megbízható forrásból származik-e, vagy sem. Tűzifa vásárlás esetén is, a keresőnk azonnal oldalak tucatjait fogja feldobni, különböző akciók, vásárlási lehetőségek, címek, vélemények és árak megjelölésével. De vajon milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a választás során?

Mondanunk sem kell, hogy a megbízható helyről történő vásárlás nagyban csökkenti a későbbi kellemetlenségeket, valamint a szakértői tanácsadás is jól jöhet.

Mikor érdemes megvenni a tűzifát?

Bár tűzifa vásárlásra egész évben van lehetőségünk, a szakemberek szerint érdemes előre terveznünk, és akár nyáron, vagy már tavasszal, beszereznünk a télire szükséges tűzifát. Ennek fő oka, hogy a frissen kivágott tűzifának még ideális száradási körülmények között is hónapokra van szüksége ahhoz, hogy légszárazzá, tehát kályhakésszé váljon.  

Milyen tűzifát vegyünk?

A tűzifák hirdetései kétféle módot kínálnak nekünk: az egyik a tömeg, a másik a köbméter alapján történő vásárlás. Bár megszokásból, rengetegen vásárolnak tüzelőt tömeg alapján, egyértelműen a köbméter alapján történő vásárlás biztonságosabb. Amikor tömeg alapján vásárolunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a fa száradás közben veszít a nedvességtartalmából, emiatt pedig akár jelentős mértékben is csökkenhet a tömege. Ezzel szemben a fa térfogata nem változik száradás közben. 

Milyen legyen a fa fajtája?

Fűtésre elsősorban keményfa fajták alkalmasak,mint a bükk, gyertyán, cser, tölgy, kőris. Bár az akác is keményfa fajta, fűtőértéke mégis alacsonyabb a fent említetteknél. Előnye, hogy vizesen is jól ég, de ha nem muszáj, kerüljük a túl nedves fával való tüzelést.

A gazdaságos tüzeléshez légszáraz fa kell

A fa nedvességtartalmát két tényező befolyásolhatja. Az egyik a fa fajtája, bár itt csak pár százalékos különbségekkel kell számolni. A másik, ahogy már fentebb is említettük pedig az, hogy mikor vágták ki a fát, és mennyi ideig tudott száradni. Itt mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között, milyen formában szárad a fa – erről a későbbiekben külön írunk.

De miért is fontos ez? Minél nagyobb egy fa nedvességtartalma, annál jobban csökken a fűtőértéke, mivel az fűtéskor keletkezett hőenergia nagy része a víz elforralására megy el. Ráadásul a nedves fa elégetésével rengeteg korom és a környezetre, egészségünkre is káros anyag keletkezik.

Szükséges tüzelőanyag mennyiség

Mindenképpen érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyi tűzifát szeretnénk venni. Tűzifa vásárlás esetén is  érvényes az “Ahány ház, annyi szokás” elv, mivel van akinek a 20 ˚C, van akinek a 26 ˚C a kellemes. Függhet a fűtés időtartamától, fűtendő ház méretétől, a szigeteléstől, és még rengeteg dologtól. 

Tűzifát ma már vásárolhatunk kályhakészen is

De manapság már szerencsére nem kell azon aggódnunk, hogy elfogy a tűzifa a fűtési szezon lejárta előtt, hiszen van lehetőségünk télen is kályhakész tűzifát  vásárolni. Ennek az az oka, hogy a telephellyel rendelkező, megbízható eladók a telephelyen történő száradást is biztosítják. Ilyen kereskedő például a BioNova Kft, ahol a tűzifát  25 és 33 centiméteres előre felhasogatott hasábokban, egyedi gyártású raklapokon, körhálós kalodákban kínálják. Így az 1 raklapnyi tűzifa mennyisége biztosan ellenőrzött és garantáltan 1 erdei köbméter. Ahogy a száradás és a fafeldolgozás is megoldott ezeken a telephelyeken, ugyanúgy biztosítani tudják a szállítást is. 
A BioNova Kft. egyúttal nagy tételben, viszonteladóknak is értékesít tűzifát. Az ország szinte bármely területére rendelhető már kamiontételben, egyidejűleg akár 22 raklapnyi tűzifa is.

A tűzifa tárolása

Ha már kellő figyelmet fordítunk a megbízható forrásból származó, jó minőségű tűzifa beszerzésére, akkor érdemes ugyanilyen figyelmet fordítanunk a tárolásra is. A tűzifa számára legideálisabb megoldás, ha egy szellős, száraz helyet biztosítunk neki – lehetőleg nem zárt térben -, ahol az időjárás viszontagságaitól is meg tudjuk védeni, ahol nem lesz nedves, és megfelelően tud száradni. A legjobb egy fedett, de minden oldalról szellőző kültéri tároló.

Tuti tüzelőanyag 

A tűzifával történő fűtés mellett van egy másik, nagy előnyökkel járó lehetőségünk is, a fabrikettel történő fűtés. A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lesz. 

Fabrikett előnyei

Azon kívül, hogy nem szemetel, biztos, hogy mindig száraz, a tárolása is egyszerűbb, hiszen azonos méretű, formájú és tömegű minden egyes brikett darab. Ezáltal könnyebben adagolható, kiszámíthatóbb a brikettel való tüzelés. A brikettnek 50%-kal nagyobb a fűtőértéke és 2-3x hosszabb az égési ideje, mint a tűzifáé. Emellett sokkal könnyebben begyullad, hosszú ideig tart a hatása, és nem marad utána hamu, sőt korom sem.

Fontos tudnunk még azt is, hogy a fabrikett száraz helyen évekig minőségromlás nélkül tárolható, a párát nem szívja magába, viszont ha víz éri (eső, hó,stb.) megdagad és fűrészporrá esik szét.

Tűzifa vagy fabrikett? 

Aki megszokta a tűzifa használatát, mindenképpen időt kell szánjon rá, hogy kitapasztalja, megtanulja a fabrikettel való fűtés minden apró trükkjét. Elsőre drágább megoldásnak tűnik, viszont aki már rutinos a használatában, arról számolhat be, hogy a szezon végére olcsóbban jön ki a fabrikett használatával.  Viszont azt már a kedves olvasóra bízzuk, hogy eldöntse, mely szempontok alapján szeretne és milyen tüzelőanyagot választani. 

Képek forrása: freepik.com, pexels.com

(x) Bionova Hungary Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészek és kutatók összefogása a gyepi béka megmentésére

Következő cikk

Versenyfelhívás EuroSkills 2023-ra bútorasztalos szakmában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések