FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2 milliárd euró érkezik

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 2 milliárd eurós magyar programot (ca. 760 milliárd forint), amelynek célja, hogy beruházási támogatást nyújtson a fenntartható helyreállításhoz. A programot az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret alapján hagyták jóvá.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott:

„Ez a 2 milliárd eurós program segíteni fogja Magyarországot a válság okozta beruházási hiány leküzdésében, és kijelöli a gyorsabb és fenntarthatóbb helyreállításhoz vezető utat. Továbbra is szorosan együttműködünk minden tagállammal annak biztosítása érdekében, hogy a magánberuházások beindítását és bevonását célzó nemzeti támogatási intézkedések a lehető leggyorsabban és legeredményesebben, az uniós szabályokkal összhangban valósulhassanak meg.”

A magyar támogatási intézkedés

Magyarország az ideiglenes keret alapján 2 milliárd euró összegű programot jelentett be a Bizottságnak. A program célja, hogy beruházási támogatást nyújtson a fenntartható helyreállításhoz.

Az intézkedés keretében a támogatást kedvezményes kamatozású hitelek formájában nyújtják kis-, közép- és nagyvállalkozásoknak a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba irányuló fenntartható beruházások finanszírozása céljából, az uniós és a nemzeti környezetvédelmi célkitűzésekkel összhangban.

Az intézkedés valamennyi ágazat vállalata előtt nyitva áll, kivéve a hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket, az ingatlanágazatban működő vállalatokat, valamint a környezetre potenciálisan károsnak ítélt bizonyos tevékenységeket végző vállalatokat. E tevékenységek közé tartozik a fosszilis tüzelőanyagok feltárása, kitermelése vagy energiatermelési célú felhasználása, az erdőpusztítás vagy a biológiai sokféleség veszélyeztetése.

Az állami támogatást megkötések kísérik, amelyek célja a verseny indokolatlan torzulásának korlátozása, többek között olyan biztosítékok révén, amelyek csökkentik annak kockázatát, hogy a támogatást nyújtó pénzügyi közvetítők esetleges közvetett támogatásban részesüljenek.

A programot várhatóan 500–1000 vállalat fogja igénybe venni.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel. Konkrétan, i. a kedvezményezettenkénti támogatási összeg nem fogja meghaladni a teljes költségvetés 1%-át; ii. a támogatás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba irányuló beruházásokat támogat, pénzügyi befektetéseket azonban nem; és iii. az állami támogatás nyújtására legkésőbb 2022. december 31-ig kerül sor.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének c) pontjával összhangban szükséges, megfelelő és arányos az olyan beruházások ösztönzéséhez, amelyek a fenntartható helyreállítás szempontjából fontos gazdasági tevékenységekre irányulnak.

Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a támogatási intézkedést.

***
Az ideiglenes keret 2022. június 30-ig lesz érvényben, kivéve a fenntartható helyreállításra irányuló beruházási támogatást, amely 2022. december 31-ig lesz érvényben, valamint a fizetőképesség-támogatást, amely 2023. december 31-ig lesz érvényben. Az ideiglenes keret hatodik módosításával bevezetett ezen két eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsenek a magánberuházások számára a gazdaság beindítása, valamint gyorsabb, zöldebb és digitálisabb helyreállítása érdekében.

forrás: EUPressCorner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ukrajna az orosz faanyag EU-s embargóját sürgeti

Következő cikk

Zöld, zöldebb, KAP?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések