FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna az orosz faanyag EU-s embargóját sürgeti

Ukrajna Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma Ukrajna Külügyminisztériumán keresztül az Európai Unió Tanácsához fordult, hogy haladéktalanul tiltsák be az orosz erdők faanyagának és fatermékeinek behozatalát!

“Egy darabka orosz faanyagnak sem kellene finanszíroznia egy békés országban az elmebeteg pusztítást és a környezeti katasztrófákat a világban.

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Ukrajnát ebben. Végül is az agresszor ország gazdasága jelentősen függ a nyersanyagok (ideértve a faanyagokat és a fatermékeket is) exportjától. 2021-ben mintegy 14 milliárd amerikai dollár (USD) volt az Oroszországból származó exportált faanyag értéke. Ezáltal az orosz erdők faanyaga és a belőlük készült fatermékek vásárlói támogatják a halált és pusztítást Ukrajnában!

A Környezetvédelmi Minisztérium továbbá felhívást készített a két legismertebb tanúsító szervezethez (FSC, PEFC), hogy rendszerei által tanúsított összes orosz erdészeti és ellátási láncolati tanúsítványának azonnali visszavonására.”

Ezt követően (március 2-án) a PEFC International a következő rövid nyilatkozatot jelentette meg facebook oldalán:

“Rendkívül aggódunk Putyin Ukrajna elleni támadása miatt. A katonai invázió ellentétben áll az alapvető értékeinkkel. Ez az agresszió kimondhatatlan és elfogadhatatlan fájdalmat és halált okoz ártatlan embereknek, köztük nőknek és gyermekeknek.
Azonnali és hosszú távú pusztító hatással van a környezetre, az erdőkre, és a sok emberre, akik megélhetésétől függenek. Várhatóan az elkövetkező napokban közzétesszük állásfoglalásunkat.”

Az FSC weboldalán február 26-án közzétett nyilatkozatából idézve:
“Együtt erősek vagyunk: FSC kiáll értékei mellett

Az ukrajnai válság érinti az FSC tanúsítvány-tulajdonosokat, érdekelt feleket, munkatársakat és partnerszervezeteket Ukrajnában és világszerte.

Történelmünk 27 éves története során a tisztelet, a párbeszéd és a konszenzus értékei vezérelték a közös részvételen alapuló döntéseket, amelyeket az FSC tagjaival és az érdekelt felekkel együtt hajtunk végre a helyszínen. Ezek azok az értékek, amelyek világszerte lehetővé teszik a felelős erdőgazdálkodást, és megvédik az erdőkhöz elválaszthatatlanul kötődő embereket.

Az FSC vezetősége jelenleg is tárgyalja az ukrajnai és az oroszországi helyzetet, és várhatóan a közeljövőben nyilatkozatokat tesz Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban. Ezek a döntések azon fognak alapulni, hogy hogyan lehet a legjobban megvédeni az erdőket és fenntartani az FSC rendszer integritását.

Az FSC tanúsítással kapcsolatos minden országszintű döntésnek hosszú távú hatásai és következményei lesznek, ezért azt az összes lehetséges forgatókönyv alapos mérlegelése és vizsgálata után kell meghozni. Az FSC továbbra is elkötelezett az “erdők mindenkinek, örökké” víziója mellett.
…”

szerk: Tóth János, forrás: ForestUKR; PEFC; FSC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyar találmány a virtuális erőmű

Következő cikk

2 milliárd euró érkezik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések