FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minisztériumok önkéntesei ültettek fákat Gödöllőn

Fotó: Fekete István

Mintegy hetven önkéntes vett részt az Agrárminisztérium (AM), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös faültetési és faápolási programjában szerdán a Gödöllői Erdészeti Arborétum területén.

Szentpéteri Sándor (Fotó: Fekete István)

Aktívan kell cselekedni az erdőkért, mert a klímaváltozás itt van, és ha az erdőket nem gondozzuk, kevésbé lesznek alkalmasak arra, hogy a nagyon szélsőséges időjárási körülményeket jól tolerálják – mondta az akcióhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: nemcsak a meglévő erdőket kell aktívan kezelni, hanem folyamatosan növelni kell az ország erdeit, hiszen az a cél, hogy 2030-ra 27 százalék legyen a fával és erdővel borított terület aránya. Már több mint 42 ezer hektárnyi erdőtelepítésre adtak be támogatási igényt a gazdák, és az erdőtelepítések folyamatosan meg is valósulnak – jegyezte meg. Szentpéteri Sándor az AM és az ITM együttműködéséről szólva elmondta, hogy az elmúlt évben (2021.) 680 hektárt meghaladó erdő telepítése valósult meg, ebben kiemelt szerepet kaptak az újszülöttek után ültetett fák. Emlékeztetett a kormány azon vállalására, hogy 2030-ig évente minden megszületendő gyermek után legalább tíz fát ültetnek, és a program keretében tavaly 1,1 millió fa elültetése történt meg.

A helyettes államtitkár felidézte: az Agrárminisztérium a rendszerváltás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezést valósította meg, a Településfásítási program keretében két év alatt 36 ezer sorfát ültettek el utak mellett, játszótereken, iskolaudvarokban, közösségi tereken, összesen 1350 településen. Ezek a fák a lakosság védelmét szolgálják – mutatott rá -, hiszen port kötnek meg, mérséklik a hőmérsékletet. Kiemelte, hogy a kormány 2050-re szóló karbonsemlegességi céljainak elérésében az erdőknek kiemelt szerepe van.

A helyettes államtitkár a szerdai akció kapcsán hangsúlyozta az önkéntesség fontosságát is, “ami különösen aktuális napjainkban, amikor össze kell fogni a menekültek támogatásában is” – mondta. Hozzáfűzte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával több mint 1200 szálláshelyet tudtak egy hét alatt felajánlani az ukrajnai háború elől menekülőknek, egy alapítványon keresztül pedig 1,5 tonna élelmiszert, gyógyszert juttattak el Kárpátaljára.

Törökmonyoró (Fotó: Fekete István)

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy Magyarország kibocsátása bruttó 64 millió tonna szén-dioxid-egyenérték, ebből 4-5 millió tonnát az erdők kötnek meg. Rámutatott, hogy olyan fákat kell telepíteni, amelyek ellenállóak az éghajlatváltozás káros hatásaival szemben. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 2020 januárjában öt stratégiai dokumentumot fogadott el, köztük

  • a megújított Nemzeti Energiastratégiát 2030-ig,
  • a Nemzeti Energia- és Klímatervet,
  • a Kárpát-medencéről szóló jelentést és
  • az Első Éghajlatváltozási Cselekvési Tervet.
  • 2020 februárjában jelentették be a nyolc pontból álló Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, ennek része, hogy minden újszülött után 10 fát ültetnek, ami évente egymillió új fát jelent – tette hozzá.
Fotó: Fekete István

Az AM és az ITM közös faültetési és faápolási programja keretében a két helyettes államtitkár egy-egy törökmogyoró fát ültetett el az önkéntesek társaságában.

Forrás: AM / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult

Következő cikk

Race To Zero kampány



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések