FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata

Az Energiaügyi Minisztérium fenntartja a korábbi klímapolitikai célkitűzéseket, de a drasztikusan megváltozott környezetben indokoltnak tartja a vállalások finomhangolását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter közös gondolkodásra kérte a környezetvédelmi társadalmi szervezeteket az akár már rövid távon eredményt ígérő beavatkozási lehetőségek feltárása érdekében.

A hamarosan lezáruló fűtési szezonban sikerült fenntartani a rezsivédelmet, a magyar családok és vállalkozások zavartalan energiaellátását. Már most meg kell kezdeni azonban a következő télre való felkészülést, változatlanul cselekedni kell a külső kitettségek csökkentéséért. Az azonnali lépések mellett az önálló energiaügyi minisztérium a több évtizedes távlatban kitűzött klímasemlegességi vállalások teljesítésén is dolgozik.

A szakminisztérium e megfontolások mentén hívta egyeztetésre a meghatározó környezetvédelmi szervezeteket. Lantos Csaba összegzésében leszögezte: Magyarországnak hosszú távon is szüksége van a nukleáris energiára. A tárcavezető örömmel nyugtázta, hogy a megbeszélés résztvevői számos terület jelentőségében egyetértettek. A megszólalók fontos, fejlesztésre érdemes közös nevezőként azonosították be az energiaközösségek ösztönzését, az energiahatékonyság javítását, az időjárásfüggőkön túl más megújuló energiaforrások, a geotermikus energia és a biomassza, biogáz fokozott hasznosítását.

A jelenlegi évtizedre szóló Nemzeti Energia- és Klímaterv elkészítése óta alapjaiban rajzolódott át az energiapiaci és az általános gazdasági környezet is. A dokumentum finomhangolását ezen felül például a naperőművi kapacitások vártnál sokkal gyorsabb bővülése is időszerűvé teszi. A májusban meginduló felülvizsgálatban az Energiaügyi Minisztérium számít az iparági szereplők és a társadalmi szervezetek észrevételeire, közreműködésére.

forrás: Energiaügyi Minisztérium 04-12

Előző cikk

Szakmai nap és erdészverseny a Pilisi Parkerdőben

Következő cikk

Kína - védett területek lehatárolása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések