FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új EUSTAFOR stratégia 2022-2026-ra

Az Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetsége (EUSTAFOR) a március 9-i közgyűlésén elfogadta a szervezet 2022-2026. évekre szóló stratégiáját.

Ma (március 9-én) az EUSTAFOR 2022 Közgyűlése jóváhagyta az EUSTAFOR 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó új stratégiáját. Az új stratégia a jelenlegi és jövőbeli erdészeti szakpolitikai fejleményekre és a társadalmi igényekre kíván reagálni. Egyesíti az EUSTAFOR tagszervezetei által az állami erdők stratégiai célkitűzéseinek teljesítése során azonosított kihívásokat és lehetőségeket, és meghatározza az elkövetkező években meghozandó intézkedéseket. Az EUSTAFOR újonnan jóváhagyott alapszabálya is elősegíti az új stratégia célkitűzéseinek elérését.

Az európai állami erdőgazdálkodási szervezetek (State Forest Management Organizations = SFMO-k) célkitűzései és feladatai az erdőkkel kapcsolatos politikai eszközök, stratégiák, intézmények, folyamatok, jogi követelmények, kezdeményezések és társadalmi fejlemények összefüggésében kerülnek megfogalmazásra. Ennek következtében a környezeti kihívások mellett az SFMO-k – az EUSTAFOR tagjai – több politikai, társadalmi és gazdasági követelménnyel is szembesülnek.

“Különösen a jelenlegi európai politikai helyzet mutatja meg, hogy mennyire fontos a fenntartható erdőgazdálkodás, a fahasználat – akár energetikai célokra is – és a regionális értékláncok megerősítése. Az SFMO-k fontos szerepet játszanak ebben, és a megoldás részét képezik az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából” – mondja Reinhardt Neft, az EUSTAFOR elnöke.

  1. Az elkövetkező öt évben az EUSTAFOR stratégiai menetrendje a következő szakpolitikai területekre összpontosít:
  2. Az éghajlatváltozás hatásai az európai állami erdőkre és azok kezelésére – Az éghajlatváltozás mérséklésére és az alkalmazkodásra vonatkozó követelmények egyensúlyba hozása;
  3. Fenntartható bioalapú körforgásos gazdaság;
  4. Multifunkcionális erdőgazdálkodás, mint előnyben részesített modell a gazdasági, társadalmi és környezeti előnyök biztosítására Európában;
  5. Biológiai sokféleség, beleértve a védett területek kezelését.

A fent említett szakpolitikai területeket különböző stratégiai cselekvési témákon keresztül fogják kezelni, beleértve a tudásmegosztást, a kommunikációt, a nyilvánosságot és a befolyást, valamint a szinergiák és a hálózatépítést. Az új stratégia végrehajtásához több intézkedés is kapcsolódik. Ezeket a meglévő és új kommunikációs csatornákon keresztül fogják meghirdetni, beleértve a hamarosan induló #ResponsibleForestry kampányt is.

Az EUSTAFOR égisze alatt jelenleg 25 európai országban 36 tag gazdálkodik fenntartható módon 49 millió hektárnyi erdővel, és jelentősen hozzájárul a társadalomhoz azáltal, hogy az erdőgazdálkodás többszörös előnyeit a biogazdaság, az éghajlat, a természet és a rekreáció számára biztosítja. Az új EUSTAFOR-stratégiával és a mintegy 100.000 alkalmazott tudásával, szakértelmével és tapasztalatával az EUSTAFOR tagszervezetei eltökéltek abban, hogy továbbra is vezető szerepet töltsenek be a fenntartható erdőgazdálkodásban.

Forrás: EUSTAFOR

Az EUSTAFOR tagjai:

A magyarországi állami erdőgazdálkodókat az EUSTAFOR-ban az Agrárminisztérium képviseli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos tűzgyújtási tilalom

Következő cikk

Ukrajnai háború hatása az erdészeti holdingokra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések