FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az ENSZ-EGB körforgásos gazdaság platformot indít

Az ENSZ-EGB régiójának szinte valamennyi országa – az Egyesült Államok, Kanada, Kelet- és Nyugat-Európa, a Balkán, a Kaukázus és Közép-Ázsia – elfogadott olyan nemzeti politikákat, amelyek közvetlenül vagy közvetve kapcsolódnak a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodáshoz és a körforgásos gazdasághoz.

Több nemzetközi fórum is foglalkozik a körforgásos gazdasággal önállóan vagy a különböző szakpolitikai területek összefüggésében, köztük a WTO 2020-ban indított, a körforgásos gazdaság és a kereskedelem kapcsolatát nagyító alá vevő strukturált vitái a kereskedelem és a környezeti fenntarthatóság témakörében.

Mindeddig nem létezett az ENSZ-EGB régió igényeire szabott regionális platform a szakpolitikai párbeszédhez, amely a fejlett és a feltörekvő gazdaságokat összehozná a körforgásos gazdaságra való átállásban, és támogatná a felelős fogyasztásra és termelésre vonatkozó 12. fenntartható fejlesztési cél elérését.

E hiányosság áthidalására az UNECE új platformot indít – CIRCULAR STEP -, amely megkönnyíti a tapasztalatcserét, megosztja a legjobb gyakorlatokat és bevonja az érdekelt feleket a körforgásos gazdaságra való átállásba. A platform mind az 56 tagállam kormányait, magánszektorát, tudományos és kutatóintézeteit, civil társadalmát és egyéb szereplőit egyesíti.

A CIRCULAR STEP – az érdekeltek bevonásának platformja rövidítése – a 2022. április 6-án, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó regionális fórumon megrendezett “Intézményi megállapodások a körforgásos gazdaság és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása érdekében” című szakpolitikai párbeszéd alkalmával indult. Az eseményt az ENSZ Fejlesztési Számla (UNDA) által finanszírozott, a körforgásos gazdaságra való áttérés felgyorsítása az ENSZ-EGB régióban című négyéves projekt keretében szervezték, amely lehetővé teszi az ENSZ-EGB számára, hogy gyakorlati eszközöket alkalmazzon nemzeti szinten az ENSZ-EGB átmeneti gazdaságaiban, hozzájárulva a nemzeti hiányelemzések kidolgozásához és a körforgásos gazdaság felgyorsítására vonatkozó ütemtervek kidolgozásához a gazdaság kiemelt ágazataiban.

2022. április 6-án tartott regionális találkozón rögzített felvétel

“A tagállamok közötti együttműködés erősítése az ENSZ-EGB és az UNDA körforgásos gazdaság projektjének egyik fő célkitűzése. Izgatottan várom, hogy a CIRCULAR STEP platformot kínál a tagállamok és más érdekelt felek számára a tapasztalatok és gyakorlati megoldások megosztására, amelyek az egész régió politikai döntéshozatalának javát szolgálhatják” – nyilatkozta Dmitrij Marijasin, az ENSZ-EGB ügyvezető-titkár helyettese.

A Circular STEP célja három olyan általános kihívás kezelése, amelyek akadályozzák a konkrét előrelépést a körforgásos gazdaság terén az UNECE-régióban:

  • Az átmeneti gazdaságok sajátosságai kevéssé jelennek meg a körforgásos gazdaságról szóló általános politikai vitában.
    • Pl. a körforgásos gazdasággal kapcsolatos kezdeményezésekről, azok más szakpolitikai területekkel való kapcsolatáról és az átmeneti gazdaságok intézményi berendezkedéséről szóló információk hiánya.
  • Az átmeneti gazdaságok kapacitáshiánya a hatékony körforgásos gazdaságpolitikák megtervezéséhez és végrehajtásához.
    • Pl. az átmeneti gazdaságok politikai döntéshozóinak korlátozott hozzáférése a körforgásos legjobb gyakorlatokkal, megoldásokkal és szakpolitikai keretekkel kapcsolatos információkhoz.
  • Jelentős beruházási és finanszírozási hiányosságok az átmeneti gazdaságokban a körforgásos gazdaságra való átálláshoz.
    • Pl. a potenciális befektetők és finanszírozók korlátozott tudatossága a körforgásos gazdaság igényeiről és lehetőségeiről az átmeneti gazdaságokban.

A CIRCULAR STEP támogatni fogja az átmeneti gazdaságokat az említett és egyéb kihívások kezelésében, kiemelt figyelmet fordítva az UNECE által érintett gazdasági kérdések széles körére (pl. kereskedelem, innovatív közbeszerzés, hulladékgazdálkodás, kis- és középvállalkozások, az értékláncok nyomon követhetősége, intézményi megállapodások, finanszírozás és digitális megoldások a körforgásos gazdaságra való átállásban).

A CIRCULAR STEP-ben való tagság minden résztvevő érdekelt fél számára ingyenes. Kérjük, jelezze a platformhoz való csatlakozási szándékát a ece-trade4circularity@un.org címre küldött kéréssel.

A csatlakozási szándékot az Ön szervezetének vezetősége által aláírt hivatalos levélben is kifejezheti.

Ha fel kíván iratkozni az UNECE heti hírlevelére, kérjük, küldjön e-mailt a unece_info@un.org címre.

Forrás: ENSZ-EGB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

100 éves a Jeli Arborétum

Következő cikk

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések