FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Drónforradalom az erdőgazdálkodásban?

Hogyan végezhető pontosabb, részletgazdagabb és hatékonyabb felmérés az erdők állományáról, mint amit a repülős és műholdas megoldások biztosítani tudnak? A válasz természetesen a fejlett dróntechnológiában keresendő.

Rohamtempóban terjed az ipari drónok használata a vadgazdálkodás számos területén, de vajon ez a technológia az erdőgazdálkodás során is hasznosítható? Egy philadelphiai székhelyű cég most arra vállalkozott, hogy drónokkal forradalmasítsa az erdészetek és erdőgazdálkodással foglalkozó cégek életét. Máris mutatjuk a részleteket.

Egy philadelphiai székhelyű cég forradalmasíthatja az erdőgazdálkodást?

Név szerint a Treeswift vállalatról van szó. Amely a természeti erőforrások minél hatékonyabb kezelésében érdekelt gazdálkodó szervezetek számára kínál speciális szoftvereket, illetve nyújt adatszolgáltatást.

Ezek hozzáadott értéke jelentkezhet a szén-dioxid-leválasztás (az erdők semlegesítik a szén-dioxidot), illetve a faérték becslése kapcsán. De a tűzvédelem elősegítése, a biomassza aljnövényzet, az erdőirtás nyomon követése, a növekedési előrejelzés és az általános erdőgazdálkodás szempontjából egyaránt előnyt jelent.

Könnyen lehet, hogy a TreeSwift tevékenysége komoly mérföldkőhöz érkezett. Ugyanis 4,8 millió dolláros finanszírozásra sikerült szert tenniük, amelyet egy drón alapú erdőfelügyeleti rendszer működtetésére és tökéletesítésére fordíthatnak. [FATÁJ kérdés: hazai viszonyok között mire lenne elég ez a cirka 1,6 milliárd forintnyi finanszírozás?]

Hogy hasznosulhat a drónok alkalmazása az erdőgazdálkodásban?

Az erdészeti adatok rögzítésének céljából ezidáig a műholdak, illetve a repülőgépek használata számított általánosnak. Azzal a nem elhanyagolható hátránnyal, hogy a repülők és műholdak csak az erdők tetejét voltak képesek megmérni, alatta szinte semmit.

A Treeswift fejlesztőinek viszont sikerült rájönni arra, hogy mi biztosíthatja a legjobb erdei adatokat az ügyfelek számára. Felismerték, hogy nem a konkrét hardverekben vagy érzékelőkben rejlik a megoldás. Hanem azok az algoritmusok jelentik a kulcsot, amelyek a drónt az erdő lombkoronája alatt irányítják.

Komoly hozzáadott értéknek számít ezen felül, hogy a SwiftCruise technológiája tízszer gyorsabban képes kivitelezni a szükséges adatok gyűjtését.

Mekkora a potenciál a drón alapú erdőgazdálkodás gyakorlatában?

Az ipari drónok könnyen hozzáférhető precíziós adatokkal és elemzésekkel képesek segíteni az erdészet menedzselésében érdekelteket. A Treeswift SwiftCruise nevű speciális drón alapú megoldása az erdő lombkoronája alatt manőverezve gyűjt részletes adatokat.

Mindezt gyorsan kivitelezve, kamerák, érzékelők és fejlett gépi tanulási algoritmusok kombinációja által. Így precíz mérések végezhetők az egyes fákról, transzparens adatokat szolgáltatva azok állapotáról és fejlettségéről.
A Treeswift által finomra hangolt mechanizmus hasznosulásának másik módja, hogy a fákat pontosan képes termékosztályokba osztani. Úgy, hogy ezzel párhuzamosan azonosítani tudja az célértékeket befolyásoló törzsminőségi problémákat.

Márpedig a faállomány részletgazdag feltérképezése és precíz karbantartása fontos szerepet játszhat abban, hogy az erdőgazdálkodásban érdekelt cégek magas hatékonysági rátával tudják kihasználni a lehetőségeiket.

Azzal együtt, hogy a Treeswift háza táján folyamatos jelleggel kutatják az innováció opcióit, az erdei leltárgyűjtés hatékonyságnövelésének céljából. Így a fakitermeléssel foglalkozó vállalatok minden eddiginél több használható adatot gyűjthetnek, méghozzá kevesebb munkaerőt mozgósítva.

Nem véletlen, hogy a Treeswift ipari drónok immáron olyan vállalkozások tevékenységét segítik, mint a Molpus Woodlands Group, a Superior Pine Products Company és a Weyerhaeuser Company. Könnyen lehet, hogy őket további vállalatok követik majd az előttünk álló években.

forrás: Go2Fly

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Élesedik a bútorháború Magyarországon

Következő cikk

EP jelentéstervezet az EU Erdészeti Stratégiájáról




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version