FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása szükségessé tette a már meglévő tizennégy tűzvédelmi műszaki irányelv felülvizsgálatát, ami tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével meg is történt.

2022. június 13-tól alkalmazhatóak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásával összehangolt tűzvédelmi műszaki irányelvek. A módosítások során kialakult megoldások a jövő tűzvédelmét szolgálják, és széleskörű szakmai egyetértésen, nemzetközi tapasztalatokon alapulnak.

Amint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat esetében, úgy a tűzvédelmi műszaki irányelvek átdolgozásánál is szempont volt a megfelelő szintű biztonság és tűzvédelem fenntartása, lehetőség szerint az elfogadható műszaki megoldások egyszerűsítésével.

Új műszaki megoldások születtek egyebek mellett a tűzfalakon elhelyezhető hőszigetelő rendszerekre, a tűzgátló szerkezetek áttöréseinek lezárására. Megvizsgálták azt is, hogy az épületek felvonói és csúszdái milyen körülmények között használhatóak menekülésre, módosult a többirányú kiürítésre, a hő- és füstelvezetésre, a tűzoltók beavatkozását segítő körülményekre, így például a tűzoltási felvonulási területre vagy a vízforrások lelőhelyére, a központi szünetmentes berendezések és a hibrid, napelemes rendszerek lekapcsolására vonatkozó ajánlás is.

Új fejezetek szólnak a nem norma szerinti villámvédelem egységes létesítési feltételrendszeréről, egyes speciális épületek, épületrészek tűzvédelmi kockázati osztályba sorolásáról. A változások során bővült azoknak a tereknek a listája is, amelyek a füstfejlődés szempontjából alacsonyabb kockázatba sorolhatóak.

Fontos változások érvényesek a szabadtéri rendezvények menekülési útvonalainak kiszámítására, illetve az éghető folyadékot, vagy éghető hajtógázt tartalmazó aeroszolok kategorizálásra.

A módosított, 2022. június 13-tól alkalmazandó tűzvédelmi műszaki irányelvek a korábban hatályos tűzvédelmi műszaki irányelvekkel együtt elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben (egyszerűbben: OTSZ) előírt követelmények teljesítésére tartalmaznak megoldásokat. Az irányelvek alkalmazásával az OTSZ vonatkozó követelményei teljesülnek, az OTSZ által elvárt biztonsági szint megvalósul.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek alkalmazása önkéntes.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtekinthetőek és letölthetőek, tartalmi és formai módosítása nélkül terjeszthetőek, sokszorosíthatóak.
Az alkalmazásuk előtt győződjön meg arról, hogy a hatályos irányelveket használja!

  1. Tűzterjedés elleni védelem
  2. Kiürítés
  3. Hő és füst elleni védelem
  4. Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása
  5. Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
  6. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
  7. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
  8. Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
  9. Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
  10. Szabadtéri rendezvények
  11. Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői
  12. Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás
  13. Robbanás elleni védelem
  14. Kockázati osztályba sorolás

forrás: BM Katasztrófavédelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal

Következő cikk

Gemenc Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version