FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdősítési program Romániában

Az Országos Erdészeti Stratégia kidolgozóival egyeztetett és faültetési akcióban vett részt Tánczos Barna Brassóban. A szakminiszter hangsúlyozta: a stratégiával összhangban a következő négy évben az eddigi legátfogóbb erdőtelepítési programot valósítja meg a környezetvédelmi tárca, ugyanis több mint egy milliárd eurós költségvetéssel 2026 végére 56 700 hektár területet erdősítenek.

„Az új Országos Erdészeti Stratégia kidolgozásával megbízott szakemberekkel egyeztettem ma Brassóban. Fontosnak tartottam személyesen is találkozni a stratégiát előkészítő munkacsoporttal, hiszen ez az a dokumentum, amely 2030-ig határozza majd meg az erdőink jövőjét. A szakértői munkacsoportnak április végéig kell tanulmányt készítenie arról, hogy az uniós erdészeti stratégiát hogyan tudjuk gyakorlatba ültetni, július végéig pedig meg kell jelölniük a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat” – mondta Tánczos Barna.

Hozzátette, „olyan stratégiára van szükség, amely egyensúlyt teremt az erdők védelme és biológiai sokféleségének megőrzése, valamint az ország társadalmi és gazdasági szükségletei között. Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor konkrét megoldásokat várok arra, hogyan tudjuk ellenállóbbá tenni az erdőinket a klímaváltozás kihívásaival szemben” – jelentette ki a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Brassóban, miután a stratégia kidolgozásával megbízott munkacsoport tagjaival egyeztetett.

Az új erdészeti stratégia elkészítése szerepel az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv célkitűzései között, amelyet 1,2 millió lejjel finanszíroznak. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a szucsávai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vesznek részt.

A stratégiával összhangban a következő négy évben az eddigi legátfogóbb erdőtelepítési programot valósítja meg a környezetvédelmi tárca. Több mint egy milliárd eurós költségvetéssel 2026 végére 56.700 hektár terület erdősítése, faiskolák és városi erdők létrehozása valósulhat meg. „Egy olyan programot dolgoztunk ki, amely valóban ösztönözi az új erdők létrehozását. A mezőgazdasági területek tulajdonosai, akik erdőt ültetnek, az ültetés költségén túl 20 éven keresztül hektáronként évi 456 eurót kapnak, mert hozzájárulnak a levegőben levő szén-dioxid lekötéséhez. Az új erdőkre nagy szükség van, hiszen ez az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Brassói munkalátogatása alkalmával Tánczos Barna részt vett a Kronstadt Erdészeti Hivatal által szervezett faültetési akción, amelynek keretében 1200 feketefenyő-csemetét ültettek a Csigadombon, a Cenk Természeti Rezervátum területén. „Az ehhez hasonló akciók nagyon fontosak, hiszen a fenntartható erdőgazdálkodás érdekében az erdőkárokat és a legális kitermelést ültetéssel, újraerdősítéssel és regenerálással kell ellensúlyozzuk. Idén országszerte közel 24 ezer hektár területen végeznek regenerálást az erdészetek munkatársai a hagyományos tavaszi és őszi erdősítési kampányok során” – nyilatkozta Tánczos Barna.

forrás: MASZOL.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőkárok az Arwen vihar után

Következő cikk

Kilencven éves a láncfűrész úttörőjeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések