FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország bükkösei ne hasznosuljanak?

November 24-én hozta nyilvánosságra a 2021 – 2025 évekre szóló koalíciós szerződést a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a SZÖVETSÉG 90 / A ZÖLDEK és a Szabaddemokrata Párt (FDP). Az Arbeitsgemeinschaft Rohholz e.V. (AGR) – Nyersfa Munkacsoport állásfoglalásában közli észrevételeit a az erdőgazdálkodással és a faiparral kapcsolatban megfogalmazott célokról.

2021-11-26: Az előterjesztett koalíciós szerződésben fontos megállapítások találhatók a fa alapanyag klímakímélő támogatására nézve. Közéjük sorolandó különösen az erdőművelési kezdeményezés, aminek feladata elsősorban a térségi értékteremtési láncolat erősítése. Ennek előfeltétele azonban a fa alapanyag meglétének biztosítása, ami a Nyersfa Munkacsoport szempontjából a szóban forgó szerződés révén részben nehézségbe ütközik.

Megfogalmazásukban: Az erdőgazdálkodás bármilyen korlátozása veszteséget jelent.

A koalíció például arra törekszik, hogy a köztulajdonban lévő idős bükk állományokat kivegye a hasznosításból. „Ezt végzetes jelzésnek látjuk, mert éppen ezek az idős bükkösök szenvedik el leginkább a klímaváltozás következményét. Sokkal inkább arra volna szükség, hogy ezeket aktív erdőműveléssel átalakítsuk, és fenntartsuk. Annál is inkább, mert az utóbbi időben a faipar lombos fával való ellátása már erősen visszaesett“ – vélekedik Lukas Freise, a Nyersfa Munkacsoport ügyvezetője.

A Nyersfa Munkacsoport emellett az EU, illetőleg a nemzeti biológiai sokszínűségi stratégia megvalósítását is problémásnak ítéli. Ezen a téren mostanáig egyoldalúan az erdészetileg nem hasznosított erdőterület növelését szorgalmazták, anélkül, hogy az erdészeti biológiai sokszínűség fokozására tett intézkedés hatékonyságát a maga valójában értékelték volna.

A koalíció mindemellett arra törekszik, hogy az állomány átalakítást túlnyomórészt őshonos fafajokkal végezze. „A jövő erdeje olyan kell legyen, hogy az állományalkotó fajok a helyi adottságoknak megfeleljenek, a klíma változását elviseljék, és ezzel egyidejűleg a fahasználatot biztosítsák“ – teszi hozzá Leonhard Nossol, a Nyersfa Munkacsoport elnöke.

A Nyersfa Munkacsoport nyilatkozata foglalkozik a koalíciós megállapodásnak a tanúsítások kiterjesztésével, az erdőkár-kártérítési törvénnyel, továbbá az éghajlatvédelmi törvény faanyagszállítás kezelésére vonatkozó pontjaival is.

A Nyersfa Munkacsoport a fa alapanyagot hasznosító német- és környező országokban működő vállalatok és szakági szövetségek önkéntes egyesülete. Az újratermelődő fa alapanyag hatékony és tartamos hasznosításáért küzd. Eme cél érdekében kapcsolatot tart, és párbeszédet folytat a média, a gazdaság és a politika, valamint a kutatás és az oktatás képviselőivel a fa alapanyag gazdasági és politikai keretfeltételeinek javítása érdekében. Az erdőgazdasággal együttműködve olyan tartamos erdőgazdálkodás mellett kötelezte el magát, amely az ökonómiai, az ökológiai, valamint a társadalmi érdeket szolgálja.

fordítás: Ternóczi Endre, forrás: AGRohholz

Előző cikk

Fahiány mutatkozik Romániában

Következő cikk

Kronospan spanyol beruházása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések