FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finnország faáru forgalma 2021

Finnországban 2021. évben az erdő-alapú iparágak termékeinek exportértéke 13,1 milliárd eurót tett ki, és reálértéken 16%-kal nőtt az előző évhez képest. Az előző tízéves átlaghoz képest azonban a kivitel csak 2%-kal volt magasabb (a nagykereskedelmi árindexszel deflálva).

A csomaglókarton a legfontosabb exporttermékként megelőzte a papírt, és az erdészeti iparágak teljes exportértékének negyedét tette ki, míg a (nem csomagolási célú) papír továbbra is 22%-ot tett ki. A cellulóz és a fűrészáru egyaránt 20-20%-nyi részarányt képvisel.

A faipari termékek esetében a kivitel az előző évhez képest 42%-kal, 3,9 milliárd euróra nőtt. A faipari termékek közül a fűrészáruk exportértéke volt a legmagasabb. Összesen 8,7 millió köbméter fűrészárut exportáltak, 2,6 milliárd eurós exportértékkel. A kivitel mennyisége 6%-kal nőtt, de a magas exportárak miatt az érték több mint felére emelkedett. A rétegelt lemez esetében mind az exportár, mind az érték 15%-kal nőtt.

A cellulóz- és papíriparban a kivitel az előző évhez képest 8%-kal, 9,3 milliárd euróra nőtt. A teljes értékből 3,3 milliárd euró karton, 2,9 milliárd euró papír és 2,6 milliárd euró cellulóz volt. A cellulóz- és papíripar legtöbbet exportált terméke a fehérített szulfátpép volt, amelynek exportértéke szép ötödével, 2,1 milliárd euróra nőtt. A kivitel mennyisége azonban 1%-kal csökkent, és 3,7 tonna volt. A második helyen a kaolinnal bevont többrétegű karton és a műanyaggal bevont karton állt 2,0 milliárd euróval (+3% az előző évhez képest), a harmadik helyen pedig a magazinpapír állt 1,2 milliárd euróval (+4% az előző évhez képest).

Az erdészeti iparágak legfontosabb exportországai Németország (az exportérték 13%-a), Kína (10%) és az Egyesült Királyság (8%) voltak. A hatodik helyen végzett Oroszországot (4%) megelőzi még az USA és Belgium a export-célországok sorában.

Finnország faanyagimportja 2021-ben 12,7 millió köbméter volt, és nem változott az előző évhez képest. A faanyagimport 54%-át a papírfa és a rostfa, 35%-át pedig a faapríték tette ki. A tűzifa, a tartósított fa és a fahulladékok együttesen 8%-ot, a rönk 3%-ot tettek ki. A papírfa behozatali mennyisége 2%-kal nőtt az előző évhez képest, míg a rostfáé változatlan szinten maradt. A rönkök behozatala ötödével csökkent.
Az importált faanyag 73%-a Oroszországból, 12 %-a Észtországból és 9%-a Lettországból származott.

szerk: Tóth János, LUKE

Előző cikk

Fűrészüzem digitalizált optimalizálása Svédországban

Következő cikk

Redbox Készház Park nyílik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések