FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészüzem digitalizált optimalizálása Svédországban

Az ABB megbízást kapott, hogy az elérhető legkorszerűbb digitális átalakítási projekt keretében segítsen a kizárólag fenntartható faanyagokból faipari termékek és építési rendszerek gyártójaként ismert skandináv faipari csoportnak, a Moelven-nek optimalizálni egyik fűrészüzeme működését a svédországi Valåsenben (Karlskoga).

Az ABB Ability System 800xA néven ismert megosztott vezérlőrendszert (DCS – distributed control system), amely az ARC Advisory Group rangsorolása szerint 22 éve az első számú DCS-piacvezető rendszer – fogják az átalakított új üzembe telepíteni, hogy a kezelők számára széleskörű rálátást és pontos vezérlést biztosítson a központi irányítóközpontból, hogy ezáltal a faipari termelés a lehető leghatékonyabb erőforrás-felhasználással, csökkentett energiafogyasztással és korlátozott hulladékkal történhessen.

FATÁJ kiegészítés: a Moelven 14 fűrészüzemében évente mintegy 2 millió köbméter fenyő fűrészárut állít elő.

A fatermékek iránti kereslet egyre nő, mivel a környezettudatos fogyasztók figyelembe veszik az általuk vásárolt termékek hatásait. A fűrészüzemek globálisan a fejlett automatizálás és digitalizálás felé mozdulnak el a termelékenység növelése, a biztonságos munkakörnyezet biztosítása, a műveletek digitalizálása és a fenntarthatóbbá válás érdekében. Az első lépés az ABB Ability System 800xA rendszerébe integrált két gőzkazán biztosítása a jobb terhelésmegosztás és az optimalizált energiafelhasználás érdekében. A teljes fűrészvonalat egyetlen vezérlő- és információs rendszerbe vonják össze, ami jobb döntéseket tesz lehetővé azáltal, hogy a megfelelő folyamatinformációk a megfelelő időben jutnak el a kezelőkhöz.

A fűrészüzemben lévő alkalmazási terület mind az ABB, mind a Moelven számára újdonság, mivel a telephely jelenleg az automatizálás szigetszerűen működik, ahol minden egyes gép a maga területén működik. Az együttműködés célja nem csak a digitalizáció növelése és magasabb szintű automatizáltságot eredményez, hanem a gépek közötti interfészekkel és a teljes folyamatáramlás modellezésével hosszú távon új szabványt valósítanak meg az iparág működésében.

A Moelven már most is a norvégiai és svédországi fenntartható lucfenyő- és fenyőerdőkből szerzi be az alapanyagokat, és a feldolgozás nagyobb hatékonyságának megteremtése érdekében egy összekapcsolt, digitális fűrészüzemet képzel el. A vállalat otthoni fatermékeket, ipari gerendákat, ragasztott gerendát, épületmodulokat, egyedi irodai megoldásokat és bioenergetikai célú faforgácsot állít elő.

“Az ABB Ability System 800xA lehetőséget biztosít számunkra, hogy megerősítsük a folyamatunk feletti ellenőrzést, és hosszú távon növeljük a hatékonyságunkat” – mondta Peter Rockedahl, a Moelven faipari divíziójának technológiai igazgatója. “Az az elképzelésünk, hogy képesek legyünk optimalizálni a műveleteket az energiafogyasztástól kezdve a bemeneti anyagáramláson, a gépek aktuális működésén és a terméktárolókon keresztül mindenre alapozva.”

“Számos feldolgozóipari ágazatban végzett munkánkból tudjuk, hogy az automatizálás továbbra is valódi különbséget jelent, de az automatizálás és a digitális megoldások kombinálása végtelen lehetőségeket kínálhat az üzemeltetés és a menedzsment számára a termelékenység és a hatékonyság tekintetében” – mondta Björn Jonsson, az ABB Folyamatiparokért felelős központvezetője. “Célunk, hogy a Moelvennel közösen megvalósítsuk a jövőképet, és pontosan megtervezzük, hogyan lehet ezt elérni a modern, célnak megfelelő megoldások és a használatukra vonatkozó képzések révén, az optimális teljesítmény érdekében.”

A Moelvennel való együttműködés révén az ABB számára lehetőség nyílik arra, hogy számos európai székhelyű termelőberendezés-gyártóval (OEM) és technológiai innovátorral dolgozzon együtt, biztosítva a jövő fűrészüzemére vonatkozó elképzelés sikeres megvalósítását. Az ABB a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiája részeként elkötelezett amellett, hogy segítse ügyfeleit a kibocsátás csökkentésében és az erőforrások megőrzésében.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) vezető globális technológiai vállalat, amely a társadalom és az ipar átalakulását energetizálja a termelékenyebb, fenntarthatóbb jövő elérése érdekében. Az ABB a szoftverek összekapcsolásával a villamosítási, robotikai, automatizálási és mozgásportfóliójával a technológia határait feszegeti, hogy új szintre emelje a teljesítményt. A több mint 130 éves kiválósági múltra visszatekintő ABB sikerét több mint 100 országban mintegy 105.000 tehetséges munkatársának köszönheti.

szerk: Tóth János, forrás: ABB

Előző cikk

Kilenc négyzetméteres faházmodulok

Következő cikk

Finnország faáru forgalma 2021



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…