FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa és fatermék külforgalom

A HS 44 Fa és fatermék áruosztály külforgalmát mutatja be ez a cikk. Figyelemre méltó, hogy értékben mérve mindig is export többletünk volt, de ez 2019-cel kezdődően a múlté, azzal az évvel és azóta fa és fatermékből az importunk több, mint az export, amiben jelentős szerepe volt az import fűrészáru folyamatos, majd erős (Ft-ban és Euróban is) árnövekedésének.

A nyitókép millió Ft-ban, alább pedig ezer Euróban látható, hogy fa és fatermék külforgalmunk érték egyenlegében 2018. volt a kiegyenlítődési, illetve forduló pont.

Nézzük a részleteket a 21 áru alosztály szintjén Ft-ban és Euróban.

A 2021. évi jelentős import érték növekedés oka minden bizonnyal a fenyő fűrészáru terén abban az évben bekövetkezett jelentős áremelkedés volt.

Egy-egy szakterület fontos részletkérdései ezen erősen aggregált grafikonokban nem láthatóak, ugyanakkor az erdőgazdálkodással, faiparral, fakereskedelemmel foglalkozók számára hasznos lehet ismerni e nagyságrendeket.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis.
Adatok kigyűjtése, feldolgozása és bemutatása: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az újabb áremelkedési hullám fenyegeti a hazai fafeldolgozókat is - OPTEN elemzés

Következő cikk

Figyelmeztetés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések