FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovénia legnagyobb faépülete

Az InnoRenew CoE kutatóintézet befejezte Szlovénia legnagyobb faépületének építését, és egyedülálló kutatási és innovációs létesítményt szerzett a megújuló anyagok és az egészséges életkörnyezet területén.

Az InnoRenew CoE új épülete 8200 négyzetméteres a szlovéniai Livade városában (Izola). Az épület fa, beton és acél kombinációja. A főépület felső három szintje teljes egészében fából készült, így ez a mai napig a legnagyobb faépület Szlovéniában. Az épületben irodák, tárgyalók és kutatólaboratóriumok találhatók.

Az épületet Eva Prelovšek Niemelä és Arne Niemelä építészek tervezték az InnoRenew CoE tudósaival közösen, és a korszerű fenntartható építés ellenőrzött elvei szerint épült. Az intézet tudósai figyelemmel kísérik és mérik az épület működését, ezért az épület maga is folyamatos kutatási projekt.

“Az épületet intelligens irányítási rendszerrel szereltük fel, és már a telepítési fázisban több mint száz érzékelőpontot helyeztünk el a páratartalom, a hőmérséklet és a rezgések megfigyelésére” – mondta Eva Prelovšek Niemelä, az InnoRenew CoE építésze és kutatója.

“Az építkezés során 400 helyen mértük a szerkezeti fa nedvességtartalmát is, mivel az épület mérete miatt nagy kihívást jelentett a nedvesedés elleni védelem szempontjából” – tette hozzá.

Ez a kutatás lehetővé teszi az InnoRenew CoE tudósai számára, hogy megtudják, hogyan viselkedik egy ilyen épület a különböző peremfeltételek mellett, és ebből következően, hogy az adatok alapján a jövőben könnyebben és jobban tervezhető lesz-e a faépítés.

Dr. Iztok Šušteršič, az InnoRenew CoE fenntartható építéssel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője meg van győződve arról, hogy az intézet új épülete a fenntartható építés egyedülálló példája Szlovéniában, mivel az InnoRenew CoE építőipari, építészeti, mérnöki, akusztikai, gépészeti és lakókomfort-szakértői tervezték és kivitelezték.

“A tervezés során az úgynevezett holisztikus megközelítést alkalmaztuk, és összehangoltunk minden olyan részletet, amely megfelel az épületekkel szemben támasztott összes követelménynek, és számos olyan problémát megoldottunk, amelyek a tervezés és az építés során merültek fel” – mondta Dr. Šušteršič.

Az épület tervezésekor sok természetes anyagot vettünk figyelembe, és a felhasznált anyagok közül sok helyi eredetű, mint például az isztriai kő a homlokzathoz és a külső kialakításhoz, valamint a fa a bútorokhoz, a belső kialakításhoz és a világításhoz. Ezek a természetes építőanyagok csökkentik az épület környezeti lábnyomát, mivel nem kellett a világ más részeiről hozatni azokat, és nem okoztak felesleges szállítási szennyezést. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó további kompenzációs intézkedésként az InnoRenew CoE 3000 fából álló tölgyerdőt ültetett Izola településen. Ezek a fák az épület élettartama alatt többször annyi szén-dioxidot fognak tárolni, mint amennyi az építés során keletkezett.

Az épület belsejét a helyreállító környezeti és ergonómiai tervezés (REED) elvei szerint alakították ki, amely a természetes anyagok használatát hangsúlyozza az ergonomikus, hozzáférhető, alkalmazkodó és fenntartható épületek létrehozása érdekében. Ez az első példa egy REED épületre Szlovéniában. A helyiségek elrendezése és a belső berendezési tárgyak a munkavégzés közbeni mozgásra ösztönöznek. Az anyagokat úgy tervezték, hogy megérinthetők legyenek, mint például a korlátok, ajtók, elektromos kapcsolók és bútorok. Az anyagokat az intézet azon kutatásának eredményei alapján választották ki, amely arra irányult, hogy milyen fafajok befolyásolják leginkább az emberi jólétet.

  • A létesítményben találhatók az InnoRenew CoE legmodernebb laboratóriumai és kutatási berendezései, ahol az intézet nemzetközi, interdiszciplináris csapata áttörést igyekszik elérni a szlovén, európai és globális fatudományban.
  • Emberi egészség laboratórium, amelyet az új anyagok, technológiák és rendszerek emberi egészségre gyakorolt hatásainak vizsgálatára terveztek.
  • Kompozitok laboratórium, amelyet kompozit minták laboratóriumi és kísérleti léptékben történő előállítására terveztek, különös tekintettel a termo-/hidromechanikai feldolgozásra és a faalapú kompozitokra.
  • Fizikai vizsgálati laboratórium, amelyet szabványosított és nem szabványosított anyagvizsgálatok elvégzésére terveztek az alapvető mechanikai tulajdonságok meghatározása céljából.
  • Jellemző laboratórium, amelyet a bioalapú anyagok morfológiai, fizikai-kémiai és reológiai jellemzésének vizsgálatára terveztek.
  • Mikroszkóp laboratórium, amely a megújuló anyagok szerkezetének és morfológiájának mikroszkópos szintű vizsgálatára szolgál.
  • Akusztikai tulajdonságokkal foglalkozó laboratórium, amely teljesen felszerelt és az építészeti és épületakusztikát, zajszabályozást, szerkezeti dinamikát és rezgéseket vizsgáló kutatások elvégzésére szolgál.
  • Nagy teljesítményű számítástechnikai laboratórium, amelyet az információfeldolgozással és -elemzéssel kapcsolatos kutatási, fejlesztési és szolgáltatási igények támogatására terveztek és szereltek fel.
  • Műhely és gépműhely, amelyet a kísérleti minták és prototípusok házon belüli előkészítésére, kondicionálására és tárolására terveztek.
  • A következő két hónapban az intézet mobil kutatási eszközeit, amelyek jelenleg bérelt helyiségekben vannak Izolában és Koperben, átköltöztetik az új helyiségekbe.

A sikeres kivitelezésért a VG5 d.o.o. és partnere, a Marles Hiše Maribor, d.o.o. felelt. A közbeszerzési pályázaton kiválasztott cégek 2020 januárjában kezdték meg az építkezést. A 11 millió eurós épület építését a Szlovén Köztársaság és az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozta. Az InnoRenew CoE 2017-ben jött létre az Európai Bizottság Horizont 2020 pályázatára benyújtott sikeres pályázat révén. Ma 17 országból 70 szakértő dolgozik itt, akik 44 nemzeti és nemzetközi projekten dolgoznak. Az új épület hozzájárul munkájuk kiszélesítéséhez.

Az InnoRenew CoE új épülete a tágabb régió és az egész ország számára is fontos vívmányt jelent, mivel a fenntartható fejlődés terén elérhető előrelépéshez fontos tudást és elkötelezettséget biztosít.

Forrás: innorenew.eu / efi.int /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakitermelő szimulátor Barcson

Következő cikk

Erdő alapú biogazdaság hozzájárulása a klímaváltozás elleni küzdelemhez




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version