FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából épült felhőkarcoló Svédországban

A városi területek felelősek a legnagyobb mértékű szén-dioxid kibocsátásért. Bár a Föld kevesebb, mint 2 %-át teszik ki, az UN-Habitat adatai azt mutatják, hogy a világ energiafogyasztásának 78 %-ért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának több, mit 60 %-ért a városok felelősek.

A levegőszennyezés az egyik legnagyobb városi környezeti probléma, melynek főbb okai a közlekedés, építkezések, fűtési rendszerek. A cement a világ legnagyobb ipari CO2 kibocsátója. A városi területek környezeti lábnyomának csökkentésére és a globális felmelegedés lassítására innovatív módszereket tanulmányoznak, fejlesztenek már szerte a világban. Ezen módszerek fontos részét képezik a fenntartható épületek tervezése.

Az újonnan elkészült, 75 méter magas Sara Kulturális Központ Skellefteåban, egy kis városi központban helyezkedik el, mely a Botteni-öböl szívében található meg. A népszerű svéd szerzőről elnevezett 20 emeletes épületben hat színházi színpad, egy könyvtár, két művészeti galéria, egy konferenciaközpont és egy szálloda is kapott helyet. Különlegessége, hogy a központ teljes egészében fából épült – egészen pontosan 12 000 köbméterből. A világ legmagasabb fatornyai közé tartozik. A központ nem az egyetlen ilyen jellegű építmény a svéd városban, amely a közeli erdőkben fellelhető faanyagra támaszkodott.

Míg a cementből készült szerkezetek óriási környezeti lábnyommal bírnak, a faépületek éppen ellenkezőleg, megkötik a szén-dioxidot a légkörből, és örökre tárolják. A faanyag a többi anyaghoz képest messze a legalacsonyabb hatással van a környezetre, és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az energiahatékonyság növelése érdekében az épületet napelemekkel is felszerelték.

A beépített fa az előítéletekkel ellentétben jól ellenáll a tűznek, melyeket tesztekkel igazoltak. A nagymértékű szén-dioxid elnyelését is igazolták, és nem utolsó sorban a minimális hulladéktermelés is mellette szól.

forrás: Greenology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok

Következő cikk

JESZ - kiemelt besorolás hosszabbítása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version