FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tanúsított Faanyag Legjobb Felhasználása Díj

A díj az építészeket és projektcsapatokat jutalmazza, akik a tanúsított faanyagot fő építőanyagként innovatív, oktatási vagy művészi módon használják. Tekintse meg az idei jelöltek listáját!

Egy kocsma, egy stadion, egy híd és még sok más: a World Architecture Festival (WAF) nyilvánosságra hozta a PEFC által támogatott, a tanúsított fa legjobb felhasználása díj idei nyolc döntősét.

A díj olyan építészeket és projektcsapatokat jutalmaz, amelyek innovatív, oktatási vagy művészi módon használták fel a tanúsított faanyagot. A világ minden tájáról érkező csapatok épületekkel neveztek a díjra. A beérkezett 30 projekt Amerikától és Európától Ázsiáig és Óceániáig terjedt.

A díj történetétek immár negyedik évében is lenyűgözött bennünket a kiválasztott épületek minősége, valamint az, hogy a faanyagot hogyan használták a funkció, a tervezés és a fenntarthatóság eléréséhez.

A nyolc projektet a következő két hónapban részletesebben is bemutatjuk. A győztest december 2-án jelentjük be.

A jelöltek listája – A tanúsított faanyag legjobb felhasználása díj 2022

Fenntartható faanyag a reflektorfényben

Bár a döntőbe jutott projektek mindegyike tanúsított faanyagot használ, stílusuk és rendeltetésük nagyon eltérő.

A kocsma, a stadion és a lakóépület, a vasútállomás, az irodaépület és a fahíd rávilágít az anyag sokoldalúságára.

A faanyag választásának okai éppoly változatosak, mint maguk az épületek, a tervezési és fenntarthatósági szempontoktól kezdve az anyag zord időjárási körülmények között való ellenálló képességén át a hagyományos helyi építési technikák iránti tiszteletadásig.

“A fa nemcsak fenntartható választás, hanem robusztus és megbízható anyag, és különleges érzést kölcsönöz minden épületnek” – mondta Fabienne Sinclair, a PEFC International marketingvezetője.

“Inspiráló látni, hogyan fejlődik a tanúsított fával történő építés, az új moduláris és körkörös építési rendszerektől kezdve a magasabb és magasabb épületek építéséig. Ami néhány évvel ezelőtt még csak a jövő álma volt, az ma már valóság.”

Az Építészeti Világfesztivál hibrid rendezvényként november 30. és december 2. között kerül megrendezésre Lisszabonban, Portugáliában.

A jövő tervezése fenntarthatóan előállított fával

Világszerte az építészközösség a tömör és mesterséges faanyagot használja fel a magas szintű, díjnyertes projektek és mindennapi tervek megvalósításához.

A fenntartható faanyaggal a jövő tervezése témakörben a PEFC vezetésével számos érdekelt fél összefogott, hogy népszerűsítse a fa építőipari felhasználását általában és a tanúsított fa felhasználását különösen. Csatlakozzon hozzánk!

szerk/ford: Tóth János, forrás: PEFC 09-13

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdő - kapcsolódás a természettel

Következő cikk

Folytatódik a magyarországi bútorháború




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version