FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hogyan lehet megvédeni a megmaradt európai bükkösöket?

A Smart Regions adása Horvátországból jelentkezik, hogy bemutasson egy olyan európai projektet, ami az egyik legfontosabb természeti erőforrás védelmében született.

A horvátországi Paklenica Nemzeti Park ad otthont Európa egyik legrégebbi bükkösének. A terület az UNESCO védelme alatt áll, itt nem lehet fákat kivágni. Az ilyen erdőterületek a biológiai sokféleség menedékei. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is kulcsfontosságúak.

Az Európa-szerte évszázadokon át tartó tömeges erdőirtás azonban azt jelenti, hogy ma már csak néhány ilyen terület létezik.

Zlatko Marasović, a park egyik őre mutatta be stábunknak a bükkösben lévő értékeket.

“Az élettelen fán sok rovarfaj él. És sok madárnak is táplálék, akik ebben az erdőben élnek. És emiatt a kidőlt, kiszáradt fák nagyon fontosak az ilyen erdőkben,” mesélte a természetvédelmi őr.

A Beech Power nevű projekt Európa utolsó megmaradt bükkös erdeinek védelmét tűzte ki célul. Öt uniós ország (AT, DE, HR, SI, SK) nemzeti parkjait segíti a tudásmegosztásban. A kezdeményezés teljes költségvetése kevesebb mint 1,9 millió euró. Ebből másfél millió az Európai Kohéziós Alapból jön.

A közösségek összekapcsolása és az oktatás egy másik fontos része a projektnek. Egy csereprogram helyi és német iskolások részvételével az erdő természetvédelmi jelentőségét mutatja be, úgy, hogy az közben jó móka legyen a gyerekeknek.

„Ez a projekt nagyon fontos a Paklenica Nemzeti Park számára. Tapasztalatot cseréltünk más európai országokkal, és gyerekeket is bevontunk a programba. Nagyon fontos, hogy a természetbarátok és erdőőrök következő generációját kineveljük a park számára,” tette hozzá Zlatko Marasović.

forrás: EuroNews

https://infogram.com/smart-regions-beech-forests-1h8n6m39x3m7z4x

https://infogram.com/smart-regions-beech-forests-1h8n6m39x3m7z4x
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Váratlan fordulat: hidegzuhany érte a pályázókat

Következő cikk

Erdőtűz Dél-KaliforniábanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések