FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Klímaváltozás és erdőgazdálkodás

Sikeresen zárult a WWF Magyarország és a Soproni Egyetem Kaán Károly Ökoklubjának közös szervezésében az erdők, erdőgazdálkodás kihívásairól szóló előadás-sorozat.

Az egyetem hallgatói és munkatársai a sorozat keretében hat előadást hallgathattak meg a a klímaváltozás kapcsán felmerülő szakmai, politikai és ökológiai kihívásokról, azok esetleges megoldásairól a tématerületek magyarországi szakértőitől.

A WWF Magyarország kiemelkedően fontosnak tartja a természeti erőforrásokkal foglalkozó szakemberek jövő generációjának képzését, és szerepüket a klímaváltozással szembeni küzdelemben. Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonlóan sikeres lesz a szervezetünk és a Soproni Egyetem közötti oktatási és tudományos együttműködés.

A sorozat keretében elhangzott előadások:

  • Harmat Ádám:  Hőmérsékleti- és klímacsúcsok: mi a baj az éghajlatunkkal és a klímapolitikánkkal?
  • Gálhidy László: A klímaváltozás hatásainak mérséklése erdeinkben – szakpolitikai vállalások és jogszabályi keretek: Erdeink állapota – Adaptáció
  • Bódis Pál: A klímaváltozás hatásainak mérséklése erdeinkben – szakpolitikai vállalások és jogszabályi keretek: A mitigáció lehetőségei
  • Tímár Gábor: Felkészülés a változásra: az erdőgazdálkodás, erdőfenntartás lehetséges keretei
  • Standovár Tibor: A hazai erdők jövője a klímaváltozás tükrében – ökológiai folyamatok modellezése
  • Csóka György és Frank Tamás: Erdeink jelene és jövője a változó klímában – az alkalmazkodást segítő erdőművelési, erdőkezelési beavatkozások

Az Európai Unió Klíma Akció Alprogramja finanszírozásával megvalósuló „Klímatudatos Erdőgazdálkodás Közép- és Kelet-Európában” (CLIMAFORCEE) nevű LIFE projekt (LIFE19 CCA/SK/001276) 2020 szeptemberében indult, és hét éven át, 2027 végéig tart. A projektben öt országból (Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia) vesznek részt partnerek: négy WWF iroda (Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia), a Délnyugat-Bulgáriai Állami Erdőgazdaság, a Cseh Élettudományi Egyetem, a magyarországi Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége és Szlovák Állami Erdőgazdaság.

A projekt keretében a Magyarországon magánerdő-gazdálkodók bevonásával alakítunk ki olyan gyakorlatokat, amelyek ellenállóbbá tehetik az erdőiket, és példaként is bemutathatók a magyarországi erdész szakemberek számára. A projekt nemzetköziségét kihasználva a szakmai tapasztalatcserének széles teret ad, valamint komoly figyelmet szentel a klímabarát erdőgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztésre és tudásmegosztásra a szakmai és laikus közönség számára egyaránt.

„A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége célja, hogy a program keretei között eljuttassa a klímát megőrző jó erdőgazdálkodási gyakorlatokat a magyar erdők 45 százalékát kezelő magán erdőgazdálkodókhoz. Ennek érdekében a WWF Magyarország közreműködésével a gazdálkodók számára tájékoztató előadásokat, bemutatókat szervez, és a program eredményeit széles körben megismerteti a gazdálkodókkal” – tette hozzá Duska József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

fotók: Facskó Ferenc, forrás: Clima4CeeLife

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bútorvásárlás magyar módra

Következő cikk

Zselici tanulmányúton a 9.A osztály



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések