FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz Dél-Kaliforniában

Legalább 20 ház vált szerda délután a partmenti lakóövezetre átterjedt erdőtűz áldozatává Dél-Kaliforniában. A Laguna Niguel-ben keletkezett tűz 81 hektárnyi területen égett, ahonnan a szél a parazsat a házak padlásaihoz és a pálmafák közé fújta. A lángokat sötétedés után sikerült megfékezniük a tűzoltóknak. Legalább 100 lakást kellett evakuálni a tűz miatt, és több száz embernek kell elmenekülnie otthonából.

A régió többi erdőtüzeivel ellentétben a szerda délutánit nem a sivatagi szelek táplálták, hanem a Csendes-óceán felől érkező erős, helyenként akár 48 kilométer per órás sebességet elérő széllökések.

“Nem tudunk tűzoltó vagy civil személy sérüléséről, a tűz keletkezésének okát pedig még vizsgáljuk” – nyilatkozta Brian Fennessy Orange megyei tűzoltóparancsnok.

Fennessy szerint a klímaváltozás miatt még a kis tüzek, melyeket korábban meg tudtak volna fékezni, mára már életeket és vagyontárgyakat veszélyeztető fenyegetéssé váltak. Úgy véli a Kalifornia államban tartós aszály miatt is kialakulhatott a tűz.

forrás: EuroNews 2022-05-12


Nebraska és Kansas után most Arizonában és Új-Mexikóban küzdenek a tűzoltók a lángokkal. Az utóbbi években egyre nagyobb és intenzívebb erdőtüzek alakulnak ki az Egyesült Államokban.

Egyszerre több helyen is küzdenek az erdőtüzekkel a tűzoltók az Egyesült Államokban, mivel a szárazság és az erős szél miatt rendkívül gyorsan terjednek a lángok Arizona és Új-Mexikó államban.

Korábban Nebraska és Kansas határán 180 négyzetkilométernyi területen pusztított a tűz, főként mezőkön és mezőgazdasági területeken, ennek megfékezésével azonban a szél enyhülése miatt már jól haladnak a tűzoltók. Nebraskában egy ember életét vesztette, 15 tűzoltó megsérült és legalább hat ház leégett.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb kiterjedésű és egyre intenzívebb erdőtüzek alakulnak ki, ráadásul az év egyre hosszabb időszakában. Kutatások szerint ennek fő oka a globális felmelegedéssel összefüggő hőség és szárazság.

forrás: EuroNews 2022-04-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hogyan lehet megvédeni a megmaradt európai bükkösöket?

Következő cikk

Egy éves a Zéró Karbon Központ



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések