FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Valétálás Sopron – 2022

Szombaton tartotta valétaünnepségét a Soproni Egyetem. Az évszázados selmeci diákhagyományokra visszavezethető esemény során vettek búcsút a végzős hallgatók az Alma materüktől és Sopron városától.

A valétálás a Soproni Egyetem főépületében kezdődött, ahol a valétaelnökök, a karok vezetői és az intézmény rektora prof. dr. Fábián Attila búcsúzott a végzősöktől és adott útravaló gondolatokat  a valétálóknak.

fotó: Szalay Károly 

“A valétálás mindig különleges alkalom a Soproni Egyetem életében, hiszen az erdőmérnök, a faipari mérnök és a közgazdász hallgatók a selmecbányai hagyományoknak megfelelően búcsúznak el az Alma matertől. A végzősök a szalamander, valamint az egyetem vezetőségének kíséretében sétálnak végig a városon, elbúcsúzva a lakóktól és az épületektől” – mondta prof.dr. Fábián Attila.

fotó: Szalay Károly 

„A hagyományok és a tradíciók ápolását rendkívül fontosnak tartom. A valétálás a latin valete szóból ered, mely magyarul annyit tesz: éljetek boldogul. Ezen a napon ünnepélyes keretek között búcsúzunk az egyetemtől és a várostól – tudtuk meg Molnár Richárd, V. éves erdész valétaelnöktől.

fotó: Szalay Károly 

A beszédeket követően a rektor kitárta a Soproni Egyetem kapuját a díszes menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindultak, hogy dalolva elbúcsúzzanak az Alma Materüknek otthont adó város utcáitól.

fotó: Szalay Károly 

A hagyományok szerint a menet elején haladnak a Firmák bányászlámpákkal a kezükben szalamander menetben és őket követik a valétálók, akik négyesével egymásba karolva haladva, őket két oldalról a fáklyások sora kísér. Az úton sok erkélyen és ablakban gyertyákkal köszöntötték őket a lakosok.

fotó: Szalay Károly 
fotó: Szalay Károly 

A szalamander a Bajcsy-Zsilinszky út – Béke út – Frankenburg út – Deák tér – Erzsébet utca – Széchenyi tér – Várkerület – Előkapu útvonalon haladt, majd végső állomásként a Fő térre érkezett a valétálok tábora, ahol dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere búcsúzott a végzősöktől. 

fotó: Szalay Károly 

“Több évszázados hagyomány, hogy a végzős hallgatók a Hűségkapú előtt búcsúznak el szeretett városuktól, ahol egyetemi éveiket, fiatalságuk legszebb napjait töltötték. Dr. Sopronyi – Thurner Mihály polgármester, elévülhetetlen érdemeket szerzett a Selmecbányai Akadémia letelepítésében és befogadásában. Sopron egyik legkiemelkedőbb polgármestere 1918-ban a magyar történelem egyik legválságosabb időszakában került a város élére. A szinte megoldhatatlan feladatok ellenére jövőbe látó, a városért tenni akaró polgármesternek bizonyult. Várospolitikájának fontos eleme volt Sopron iskolaváros szerepének erősítése. Erőfeszítéseit történelmi siker koronázta és a nagyhírű akadémia 1919. április 28-án megkezdte működését Sopronban. A tanárok és a diákok hamar megszerették városunkat, hiszen a környezet sok mindenben emlékeztette őket az egykori Alma materre Selmecbányára. Akkor még talán nem is gondoltak arra, hogy hamarosan fegyverrel kell küzdeniük azért, hogy itt maradhassanak.” A sorsdöntő időben az akadémia hallgatói egy emberként küzdöttek azért, hogy Sopron magyar maradhasson. A leghűségesebb város nem felejtette el az akkori egyetemisták véráldozatát, emléküket azóta is őrizzük. Sopron az egyetemnek azóta is otthona, ahol mindenki megértésre, megbecsülésre és szeretetre talál – mondta dr. Farkas Ciprián. 

fotó: Szalay Károly 
fotó: Szalay Károly 

“A város és az egyetem egymás nélkül elképzelhetetlen, sorsuk a viharos 20. században véglegesen összefonódott és bízunk benne, hogy ez a jövőben is így marad. A cél elérésre érdekében hitre, elkötelezettségre, tehetségre, valamint szorgalmas munkára van szükség. A gazdag történelmi múlt napjainkban még inkább kötelez bennünket. A gyorsan változó és nagy kihívások elé állító korunkban fontos, hogy a feladatainkra jó válaszokat tudjunk adni. Az állami felsőoktatási intézmények működési modelljében életbelépő struktúra lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek a helyi társadalmi élet, az értelmiségképzés, és a gazdaságfejlesztés motorjaként az egész ország versenyképességét erősítsék. Az új modellben a Soproni Egyetem rugalmasabban és gyakorlatiasabban működhet, ezáltal a fiatalok versenyképesebb tudást szerezhetnek” – fűzte hozzá.  Azt kívánom nektek, hogy amikor utoljára áthaladtok a Tűztorony alatt tartalmas, gazdag és boldog életetek első lépéseit tegyétek meg. A “Civitas Fidelissima” azaz a leghűségesebb város kapuja mindig nyitva áll előttetek  -zárta gondolatait a polgármester. 

fotó: Szalay Károly 

Az ünnepség zárásaként hagyományosan elhelyezték az emlékezés koszorúit Sopronyi-Thurner Mihály szobránál.

forrás: SopronMédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Környezetpozitív faépület a MAGYAR FÉSZEK+

Következő cikk

Faipari vizsgaremek-bemutató Zalaegerszegen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések