FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Környezetpozitív faépület a MAGYAR FÉSZEK+

Bokrétaünnepségen avatta fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapata, a Lungs of the city Team által megépített energiahatékony házat dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 13-án Pécsett.

Avat az államtitkár – Fotó: PTE-MIK/Facebook

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) csapata a kiírásnak megfelelően megújuló energiahordozókra alapozva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezte meg és építette elő az idén Wuppertalban megrendezendő Solar Decathlon világversenyre a különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóházat, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthont, amelyet 14 nap alatt kell újraépíteniük a német versenyhelyszínen.

A Solar Decathlont 2002-ben az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy az új hallgatói generációk kreativitását és innovációs képességét használva egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal olyan energiahatékony épületek tervezésére és 14 nap alatt való megépítésére, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva a fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára. A világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi építőipari innovációs versenyének, a SOLAR DECATHLON EUROPE-nak 2022-ben a németországi Wuppertal ad otthont, azonban a 18 országot képviselő csapatok versenyházainak tervezése és előépítése már hónapok óta zajlik. A pécsi team – amely 2019-ben a nemzetközi mezőnyben vívott versenyen (kooperálva a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival) négy díjat is elnyert versenyépületével – az idei házzal a fiatal pályakezdőknek kíván energiatudatos, közösségformáló mintaotthont teremteni, alternatívát mutatni a környezetükről felelőségteljesen és tudatosan gondolkodóknak.

A pécsiek Lungs of the City (A város tüdeje) elnevezésű projektje túlmutat az építészeti aspektuson, az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet. Az épületet a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik a lakhatás mellett a saját vállalkozásukat is ezen a helyszínen működtetnék. A ház belső magja zöld környezetté formálható, és nemcsak a gazdasági megélhetést támogatja, hanem egyben ökoszemléletű egészséges életteret is ad a lakók számára. Az épületet egy üres foghíjtelekre tervezték, ezért a terület sajátosságainak figyelembevételével az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt. Az északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöldfelülettel alakították ki, a déli oldalon pedig egy naptér helyezkedik el, ami a napenergiát, a passzív energiát hasznosítja, így minimalizálja a ház energiaellátását biztosító gépészeti berendezések működését. Ökológiai szempontból egy plusz energiás házról van szó, ami emisszióját tekintve nullás vagy negatív. A csapat azt tűzte ki célként maga elé, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik.

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell megépíteniük valós méretben, az előépítés során létrehozott elemekből. A PTE MIK udvarán mintegy 60%-os készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (pl. naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, a belsőépítészeti megoldások közül pl. a térnyerő ágy stb.), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 16 kamionnal szállítanak Németországba. A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

Kárpáti József, az ÉVOSZ MAKÉSZ tagozat elnöke tájékoztatása szerint az épület létrehozásában a tagjaik közül közereműködött a Berger Házak Zrt. (ház szerkezet gyártása), a Németh-Fa Kft. (nyílászárók és záró födém készítése), a Kp Sales House Kft. (az alapszerkezet, a lépcső és a gépészeti helyiség kivitelezése), az Interhaus Barta Kft. (fa anyagok előkészítése), a Biokay Kft. (áthidalók). Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül ketten: a Kész Csoport és a Mapei pénz adománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 vállalat sponzorálja a lelkes, siker éhes hallgatókat!

forrás: PTE Műszaki és Informatikai Kar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

6 kilátóhely csodás panorámával

Következő cikk

Valétálás Sopron - 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések