FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Soproni Egyetem hazánkból egyedüliként a Nemzetközi Zöld Talár Díj döntősei között!

Nemzetközi porondon kimagasló elismerést ért el a Soproni Egyetem pályázata a döntősök közé választásával az ENSZ Környezetvédelmi Programja által is támogatott és a brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (Environmental Association for Universities and Colleges, EAUC) által 2004 óta gondozott Nemzetközi Zöld Talár Díj (International Green Gown Awards) megmérettetésen.

A több mint kétszáz intézményt tagjai között tudó szervezet célja a fenntarthatóság támogatása a felsőoktatásban. A döntőssé választás a Soproni Egyetem Zöld Egyetem törekvéseinek magas szintű minősítését jelenti, hiszen Magyarországról egyedüliként, Európából pedig kategóriájában 4 egyetem közül jutott be a fináléba. 

A Soproni Egyetemet érintő 2022-es versenyben a „2030 – Climate Action” kategóriában a benyújtott pályaműben be kellett mutatni, hogy egy intézmény hogyan tervezi meg és éri el követendő szektoriális jó gyakorlatként a karbonsemlegességet, a helyi közösség és érdekelt felek közötti együttműködést is figyelembe véve.

A Soproni Egyetem pályázatának címe „Klíma+ mesterhármas lépések a fenntartható jövő felé”, mely egyetlen hazai egyetemi versenyműként került be az összes nevezési kategória 19 országból érkező 56 döntőse közé. A „2030 – Climate Action” kategóriánkban az összesen 9 ország 10 döntős partnere között többek között brit, francia, ausztrál, japán és malajziai egyetemek szerepelnek.

A pályaműben a Soproni Egyetem szervezeti szénlábnyom számítását, kibocsátás csökkentéseit mint intézményi jó gyakorlatokat, továbbá szénnyelőként a Hűségerdő projekt megvalósult első telepítési ciklusát és magát a projektötletet jelenítettük meg (miszerint minden újonnan felvett hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem), mely bemutatja a szénsemlegesség felé vezető egyik lehetséges utat. A Soproni Egyetem az intézmény Zöld Egyetem Koncepciója keretein belül és az Európai Zöld Átállás jegyében határozott lépéseket tesz a mielőbbi karbonsemleges működés eléréséért. Mérföldköveit a klímapozitivítás és környezettudatosság üzenetének közvetítésével, az egyetemi hallgatók és a lakosság aktív bevonásával igyekszik elérni. Az ÜHG leltár szempontjából releváns Scope 1, 2, 3 (közvetlen és közvetett kibocsátások) területeken a jó gyakorlatokat más intézmények számára is elérhetővé kívánja tenni.

A klímaapozitívvá válás útján “mesterhármas lépéseit” hajtja végre: szervezeti szénlábnyomának éves kiszámításával (1) hatékonyan tervezi ütemezett kibocsátás csökkentési fejlesztéseit (2) és a természetes megoldásokra alapozott szénnyelését (3). Utóbbi esetben kiemelt szerep jut a Hűségerdő létesítésének, ami egy komplex, tájrendezési projektben ölt testet a Soproni Egyetem, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és Sopron Megyei Jogú Város együttműködésével. Ezzel növeljük az intézmény erdészeti és faipari profiljából adódóan – saját hatáskörében – a fával borított területek nagyságát, illetve a természetes megoldások által a megkötött széndioxid mennyiségét. Emellett kiemelt cél a társadalmi felelősségvállalás és tudatformálás, illetve az ember és természet kapcsolatának erősítése. A Hűségerdő rekreációs térként szolgál a város lakosai és a látogatók számára. A kialakuló erdőtársulás és a természetes vizes élőhely ökológiai funkciókat is ellát, számos élőlénynek szolgáltat otthont, melyek adott esetben a kilátóból/madárvártából megfigyelhetők lesznek.

Egyetemünk rendelkezik azzal a vízióval, tudásbázissal és befolyással, amivel aktívan elősegítheti a fenntarthatósági törekvéseket és az erre való áttérést a szűkebb közösségben és a tágabb értelemben vett társadalomban is. Ehhez hallgatóinkat és a szélesebb akadémiai közösséget tudományos ismeretekkel, eszközökkel, multidiszciplináris készségekkel és a fenntarthatóságra irányuló társadalmi erőfeszítésekben való aktív részvételhez szükséges transzdiszciplináris gondolkodásmóddal ruházzuk fel. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és semlegesítése a legalapvetőbb megoldás, melyért az éghajlati problémák megoldása érdekében az egyetemek kutatásaikkal, műszaki fejlesztésekkel és az oktatás révén a legtöbbet tehetik meg.

A döntősöket és a majdani győztest 2022. július 6-án fogják az online díjátadón ünnepelni.

Forrás: SOE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Konferencia a gemenci gímszarvasról

Következő cikk

Michael Berger a PEFC új főtitkáraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések