FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elindult a MOME Erdő program

Fotó: Potyó Imre

Egyedülálló szerepvállalásba fog, országszerte új erdőket telepít Magyarország élhetőségének megőrzéséért a MOME Budapest. Saját erdőtelepítő akciót indítunk, összefogásban három meghatározó hazai nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokkal, 50 hektáron hozunk létre új erdőket, a MOME Zero programunk keretében!

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány idén tavasszal jelentette be, hogy 2030-ra a MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme. A MOME ZERO program keretében jelentősen növelik az energiahatékonyságot, megszüntetik az élelmiszerpazarlást és bevezetik a papírmentes adminisztrációt is. Az új bejelentés lényege, hogy az ezek után fennmaradó károsanyag kibocsátást is kompenzálják, méghozzá saját telepítésű erdők segítségével.

A klímaváltozás Magyarország jövőjére is döntő hatást gyakorol. Ezt a folyamatot a következő generációnak értenie és értelmeznie is tudni kell, egyúttal képessé kell válnia arra, hogy tegyen az országunk élhetőségének megőrzéséért. Erről a felelősségről szól a MOME akciója, ami egyedülálló vállalás a hazai felsőoktatási intézmények között. Bízunk benne, hogy sokan fogják követni a példánkat” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a program ötletgazdája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A MOME és fenntartója három magyar nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal jelentett be stratégiai megállapodást, amelynek értelmében három helyszínen, összesen mintegy félszáz hektáron hoznak létre új erdőket. A telepítéseket és az új erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd. A fenntarthatósággal kapcsolatos közvetlen tudásátadás ezáltal a MOME képzésébe is szervesen beépül.

Az ünnepélyes bejelentésen és aláíráson részt vett Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány elnöke, Fülöp József, a MOME rektora, Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

A MOME Zero kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre is. 

Jövőre, az első ütemben 5 hektáron, azaz mintegy 10 focipályányi területen ültetünk fákat, Garaboncon.

Az erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdészeti és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd.

Mi az a MOME Zero?

Azt az átfogó programot hívjuk így, amely mentén haladva, 2030-ra a MOME Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézménye lesz.

forrás: MOME

Előző cikk

Élőhely-rehabilitáció a Kőpite-hegyen

Következő cikk

Van még a hatósági áras tűzifából



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések