FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

IKEA – úton a matrac-újrahasznosítás felé

A svéd bútoróriás, az IKEA olyan kezdeményezést indított, amelynek keretében új matracokat készítenek a kidobott matracokból, meghosszabbítva a már gyártott termékek élettartamát azáltal, hogy a habban egyre több, már felhasználást követő újrahasznosított poliolt használnak.

Ezzel a kezdeményezéssel az IKEA célja, hogy csökkentse a hulladéklerakókba kerülő habszivacsok mennyiségét, mérsékelje a környezetszennyezést, és előmozdítsa az újrahasznosított anyagokra összpontosító habmegoldások fejlesztését. A 2025-re kitűzött cél, hogy az IKEA matracok habgyártásához használt poliolok legalább 20%-ban újrahasznosított és/vagy megújuló anyagokat tartalmazzanak.

Caroline McGarvey, az IKEA of Sweden textil- és kényelmi anyagokért felelős anyag- és innovációs területi vezetője elmondta: “Az IKEA-nál folytatjuk a munkát, hogy kínálatunkat fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé tegyük. Kivezetjük a kevésbé fenntartható termékeket és anyagokat, és új lehetőségeket vezetünk be.

“A poliolok, amelyek a hab egyik fő összetevője, részben helyettesíthetők megújuló forrásokból származó természetes olajpoliolokkal, mint például szója, ricinusolaj, repce stb. Ma már számos olyan termék van az IKEA kínálatában, amelynek habja megújuló poliol tartalmú”.

Az IKEA elmondta, hogy úton van a körforgásos üzletággá való átalakulás felé, és 2030-ra kizárólag újrahasznosított vagy megújuló anyagokat kíván felhasználni. Ezért a szűz fosszilis tüzelőanyagokból készült anyagok helyettesítésének megtalálása kulcsfontosságú lépés, amelyet meg kell tenni, beleértve a habot is.

“Az IKEA 2015 óta fejleszti és alkalmazza a megújuló tartalmakat a habtermékeiben. Kihívást jelentünk az iparágnak, és szorosan együttműködünk partnereinkkel, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyekkel növelhetjük a megújuló tartalmak arányát habtermékeinkben. Emellett partnereinkkel együtt most vezető szerepet vállalunk a fogyasztás utáni újrahasznosított habanyagok és egy körkörös üzleti modell kifejlesztésében, amelynek célja, hogy 2030-ra kizárólag megújuló vagy újrahasznosított anyagokat használjunk. A 2025-re kitűzött cél az, hogy habmatracainkban legalább 20%-ban újrahasznosított vagy megújuló poliolokat használjunk” – mondta Caroline.

Az IKEA a partnerekkel együttműködve már ma is gyártott néhány olyan matracot, amelynek habtartalma a fogyasztás előtti újrahasznosított poliolokból áll, szűz fosszilis alapú anyaggal keverve.

Tiszaújváros: a MOL poliol-gyárának építése

Ezt úgy érték el, hogy a gyártásból származó habhulladékot vegyileg újrahasznosították poliollá, hogy új habot állítsanak elő belőle. A következő lépés annak feltárása, hogy ugyanazt az újrahasznosítási eljárást és tartalmi keveréket lehet-e használni a fogyasztás utáni hab esetében is, miközben ugyanazoknak a termékkövetelményeknek kell megfelelni, mint a szűz fosszilis alapú hab esetében.

Caroline hozzátette: “Ez megnyitja egy olyan körkörös üzleti modell lehetőségét, amelyben az IKEA visszaveszi például a régi matracokat és bútorokat, és egy szétszerelő egységben szétválasztja a habanyagokat. A habból újrahasznosított poliolokat állítanak elő az új habok és matracok gyártásához. Az IKEA-nál kísérleti jelleggel teszteljük azt a folyamatot, amely a körkörös üzleti modell részét képezheti a hab esetében, ahol bontó partnerünktől származó, kidobott matrachab kapacitással rendelkezünk, és ahol matracgyártónk a közelben újra poliol egységet hoz létre.

“A matrac-újrahasznosító ipar számára az egyik legnagyobb leküzdendő akadály a régi matracokban lévő, az újrahasznosítási folyamat során használt, régebbi vegyi anyagok nyomon követése. Ezért az egyik fő célkitűzésünk a kezdeményezésben az, hogy megoldásokat találjunk a vegyszertartalom átvizsgálására, a nem kívánt vegyszernyomokat tartalmazó, a gyártásban való felhasználásra alkalmatlan, fogyasztás utáni habok azonosítására és elkülönítésére.

“Még mindig vannak kihívások, amelyeket le kell küzdenünk, és alázatosak vagyunk a tény előtt, hogy egy iparág fejlődéséhez időre van szükség. Amit már most megtehetünk a szűz fosszilis alapú anyagoktól való függőségünk csökkentése érdekében, az az, hogy úgy tervezzük meg termékeinket, hogy kevesebb habot használjunk.

“A fogyasztás utáni matracokat évtizedekig alacsony értékű hulladéknak tekintették, ahol a régi matracok nagy része a hulladéklerakóban végzi. Szeretnénk megváltoztatni a habszivacsról alkotott képet, és kezelni a környezetet szennyező régi matracok problémáját. A beszállítóinkkal és partnereinkkel való együttműködés révén sikerült egy jó, fenntarthatóbb megoldást találnunk.

“Még a fejlesztési fázisban vagyunk, de nemsokára az IKEA áruházban találkozhatnak a vásárlók az első, fogyasztás utáni újrahasznosított habtöltettel ellátott matracokkal. Még van mit tennünk ahhoz, hogy a hab 100%-ban megújuló vagy újrahasznosított legyen, de már elindultunk az úton. Eltökélt szándékunk, hogy megvalósítsuk, mivel hiszünk abban, hogy a kényelemnek megfizethetőnek és fenntarthatónak kell lennie.”

szerk: Tóth János, forrás: BigFurnitureGroup

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egyre több fát kell vasúton fuvarozni

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések