FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

89%-os a Mol épülő poliol gyára

A Tiszaújvárosban 2019 őszén indult poliol komplexum beruházás elérte a 89 százalékos készültséget, az építés befejezése 2022 második felére várható – jelentette be a Mol.

Kiemelték, az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, hanem országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.

Részletezik, hogy a tervezési munkák befejeződtek, 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon, a kulcsberendezéseket a helyszínre szállították.
Az építkezés 35 hektáron folyik. Az elmúlt két évben 13 000 tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

A projekt számokban

  • Az 1,3 MILLIÁRD EURÓBÓL megvalósuló komplexum kivitelezése 2018 végén kezdődött, és a tervek szerint 2022-re fejezi be a kivitelező, a német thyssenkrupp.
  • Új komplexumunkban évente 200 OOO TONNA PROPILÉN-OXIDOT állítunk elő, amelyet poliol termékekké alakítunk.
  • A csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport több mint 200 SZAKEMBERNEK ad majd munkát.
  • A MOL 2030-IG 4,5 MILLIÁRD DOLLÁRT fektet a petrolkémia üzletág fejlesztésébe a régióban.
  • A magyar állam összesen 131 MILLIÓ EURÓ állami támogatást nyújt a beruházás megvalósításához.

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a poliol projekt a Mol csoport történetében mérföldkő, a régióban egyedülálló, csúcstechnológiát képviselő komplexum megépítésével tovább erősítik vegyipari pozíciójukat, munkahelyeket teremtenek, és felgyorsítják a vállalat átalakulást.

A Mol közleményében ismerteti, hogy a poliolt számos iparágban használják termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban, autóiparban és az építőiparban.

ÉRTÉKLÁNC

A poliol üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. A Mol csoport a 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez – közölte a Mol.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új erdőket létesít az Ipoly Erdő Zrt.

Következő cikk

Egészségipari bútorok gyártóbázisának fejlesztéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések