FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld Kötvény Kibocsátási Útmutató

A kép forrása: Valiphotos, www.pexels.com

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Kötvény Kibocsátási Útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy a Növekedési Kötvényprogram (NKP) lezárását követően utat mutasson a további zöld kötvénykibocsátások lebonyolításához.

Az MNB útmutatójában bemutatja a fő zöld kötvény sztenderdeket, a zöld kötvénykibocsátáshoz kapcsolódó tevékenységeket, az ahhoz fűződő dokumentációt, valamint a jelentéstételi kötelezettségeket.

A zöld kötvények olyan beruházásokat finanszíroznak, amelyekhez környezet- vagy klímavédelmi előny fűződik, ezáltal kiváló eszköznek bizonyulnak a fenntartható gazdasági átálláshoz és a hosszútávú tőkepiaci forrásszerzéshez.

A zöld kötvényekből származó források kizárólag a sztenderdek kritériumrendszerének megfelelő, új vagy meglévő zöld projektek részbeni vagy teljes finanszírozására vagy refinanszírozására használhatók fel a nemzetközi sztenderdek alapján. A zöld kötvény források felhasználhatósága tehát limitált, és csak a sztenderdekben meghatározott fenntarthatósági célokra fordítható.

A zöld kötvénykibocsátás a hagyományos kötvényektől eltérően olyan kiegészítő dokumentáció megtételét követeli meg, mely a fenntartható felhasználási célok meghatározását, a források megfelelő felhasználásának és a környezeti célok hatásának kimutatását szolgálja.

A zöld kötvények globális szinten is gyorsan terjednek, amely elsősorban a folyamatosan növekvő befektetői étvágynak, valamint a fenntartható finanszírozáshoz kapcsolódó szabályozásoknak és ösztönzőknek köszönhető.

A nemzetközi szervezetek és az Európai Unió olyan Zöld Kötvény Sztenderdeket hoztak létre, amelyek a forrásfelhasználással kapcsolatos átláthatóságot és a fenntarthatósági elvárásoknak való megfelelést biztosítják, ezzel segítve a befektetői bizalom fenntartását. Úgyszintén a megfelelést és az átláthatóságot szavatolják a külső Zöld Minősítések, valamint a kibocsátást követő Allokációs és Környezeti Hatás Jelentések, amelyek a befektetők számára megmutatják, hogy a kötvények forrásai elősegítik-e a fenntartható gazdasági működést.

Ezek alapján elmondható tehát, hogy a zöldkötvények amellett, hogy elősegítik a környezettudatos vállalatok hozzáférését a tőkepiaci finanszírozáshoz, hozzájárulnak a zöld beruházások és tevékenységek megvalósításához és az ágazat fenntarthatósági átállásához.

Az MNB által most megjelentetett útmutató azzal a céllal jött létre, hogy segítse a potenciális kibocsátó vállalatokat a zöld kötvénykibocsátás speciális lépéseiről, ezáltal fel tudják mérni azok idő- és erőforrásigényét, valamint azonosítani tudják azokat a szervezeten belüli és kívüli érintetteket, melyek bevonása szükséges a sikeres kibocsátáshoz.

forrás: Greenology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdők, mezők, szántók - nem költünk rájuk eleget

Következő cikk

Gyászhír - Lingl Norbert [49]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések