FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Világrekord zöldkötvény-kibocsátás

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta helyreállítást támogató NextGenerationEU nevű programja keretében kötvényeket bocsátott ki 12 milliárd euró értékben. A befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják majd.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos közölte, a megvalósult kötvénykibocsátás a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása, ami jelentős lökést ad majd a pénzügyi piacoknak, valamint finanszírozza a koronavírus-járványból történő zöldebb kilábalást az Európai Unió egészében.

Tájékoztatása szerint a befektetők széles köre érdeklődött a kötvények iránt. A 2037. február 4-én lejáró, 15 éves kötvényt több mint 11-szer jegyezték túl, meghaladva a 135 milliárd eurót. Az uniós bizottság az idén összesen mintegy 80 milliárd euró értékben hosszú lejáratú kötvényeket, továbbá több tízmilliárd euró értékben rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket tervez kibocsátani.

A ZÖLDKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁSBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZEKET AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI ESZKÖZ KERETÉBEN A ZÖLD ÉS FENNTARTHATÓ KIADÁSOK FINANSZÍROZÁSÁRA FORDÍTJÁK.

Az Európai Bizottság szeptember elején hagyta jóvá az uniós zöldkötvény-kibocsátási keretet, megteremtve ezzel 250 milliárd euró értékű zöld kötvény tervezett kibocsátásának lehetőségét. A keretösszeg a koronavírus-járványt követő helyreállítást segítő Next Generation EU nevű csomag teljes értékpapír-kibocsátásának 30 százalékát teszi ki.

Minden tagállamnak a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalásra vonatkozó nemzeti terve szerinti összegek legalább 37 százalékát éghajlat-politikai vonatkozású beruházásokra és reformokra kell fordítania. Több tagállam az előírtnál nagyobb mértékű ráfordításokat tervez.

A Next Generation EU nevű uniós alap folyó áron mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-járványból való kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és rugalmasabban reagáló Európa kiépítésének elősegítésére.

A csomag finanszírozása érdekében az Európai Bizottság a tőkepiacokról fog 800 milliárd euró összegig terjedő forrást bevonni a 2026 végéig hátralévő időszakban. A keretből 385,2 milliárd euró kölcsönök, 421,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási alap és az uniós költségvetés által finanszírozott más programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd euró összegű hitelfelvételi volument jelent.

forrás: greenfo; EU Helyreállítási Terv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

SOE új szakkönyve: Gazdasági elemzés a beszámolók információi alapján

Következő cikk

Erdélyi fa- és bútoripar krízise



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések