FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Építési, energiahatékonysági KISOKOS

Elkészült a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont tájékoztató anyaga az energiahatékony építések és felújításokról „Mire figyeljünk, ha építkezünk, lakást vásárolunk?” Építési, energiahatékonysági KISOKOS címmel.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont egy összefoglaló tájékoztató anyaggal szeretné segíteni a fenntartható, energiahatékony építkezéseket, lakásvásárlásokat, felújításokat.

A KISOKOS bemutatja azokat a szempontokat, amelyeket érdemes mérlegelni, ha a környezetünk védelmét szem előtt tartva, fenntartható alapanyagok, technológiák alkalmazásával vágnánk bele új építmény építésébe, vagy a meglévő felújításába.

A KISOKOS az energiahatékonysági szempontok mellett bemutatja az irányadó bejelentési és engedélyezési eljárások legfontosabb jellemzőit, valamint a jelenleg igénybe vehető zöld finanszírozási lehetőségeket is.

A KISOKOS az alábbi főbb pontok szerint veszi sorra az építési folyamat legfontosabb energiahatékonysági kérdéseit:

1. Készítsünk egy tervet!: A KISOKOS felhívja a figyelmet arra, hogy hatékony és körültekintő tervezéssel, a megfelelő szakemberek bevonásával már az építkezések legelején befolyásolhatjuk a későbbi energiahatékonysági mutatóinkat.

2. Mit jelent az energiahatékony épület?:  Az energiahatékonyságról szóló törvény szerint az energiahatékonyság nem más, mint a teljesítményben, a szolgáltatásban, a termékben vagy az energiában kifejezett eredmény és a befektetett energia hányadosa. A KISOKOS kiemeli, hogy az energiahatékonysági célokat minden építési részfolyamat során szem előtt kell tartani, ezért célszerű az ezzel kapcsolatos tájékoztatást minden résztvevőnek megadni.

3. Hogyan válasszunk telket? – már az ingatlanvásárlás is meghatározó az energiahatékonyság szempontjából!: Az építkezések egyik legmeghatározóbb előfeltétele a megfelelő telek kiválasztása, amely egyúttal az energiahatékonysági lehetőségeinket is befolyásolhatja. A KISOKOS röviden bemutatja, milyen szabályozók és körülmények mérlegelendők egy ingatlan (telek) megvásárlása során.

4. Tervezés energiahatékonysági szempontból: ebben a pontban a KISOKOS bemutatja azokat a fogalmakat, amelyek alapján pontosan meghatározható az épületünk építési jogi jellege és az ahhoz kapcsolódó tervezési kérdések is.

5. Az alapozás energiahatékonysági szempontból: a KISOKOS 5. pontja az alapozás energiahatékonysági módszereire kíván rávilágítani.

6. A hűtés-fűtési rendszer energiahatékonysági szempontból: Az energiahatékony fűtési-hűtési módok kiválasztása, a fűtő-hűtő rendszer kiépítése az egyik legjelentősebb tétel a lakóépületünk építése, illetve felújítása során. Ezzel kapcsolatban számos új energiahatékony megoldás is elérhető hazánkban, melyek legfontosabb szabályai megtalálhatók a KISOKOS e pontjában.

7. A légtechnikai rendszerek energiahatékonysági szempontból: A légtechnikai rendszerek energiatakarékosan juttatnak friss levegőt a légzáró épületburokba. A KISOKOS ezzel összefüggésben is bemutatja azt a néhány releváns kérdést, amelyet érdemes lehet megfontolni ilyen rendszerek kialakítása során.

8. A hőszigetelés energiahatékonysági szempontból: A hőszigetelő rendszerek nagyon fontosak az épület energiahasznosítása szempontjából, hiszen a meleget télen bent tartják, nyáron viszont nem engedik be. A KISOKOS praktikus tanácsokat fogalmaz meg a hatékony hőszigetelés kialakítása kapcsán.

9. A nyílászárók energiahatékonysági szempontból: Mivel a meleg a nyílászárókon át tud a legkönnyebben kiszökni és a hideg is bejutni az épületbe, érdemes lesz azok kiválasztására is kellő időt szentelni. A KISOKOS ebben is a segítségünkre lehet a megfelelő nyílászárók kiválasztásának legfontosabb szempontjait bemutatva.

10. A falazatok energiahatékonysági szempontból: a falazatok anyagának a kiválasztása nem a mi feladatunk, azt azonban már a tervezési program szintjén el kell dönteni, hogy milyen típusú házat szeretnénk, hiszen egészen más paraméterek vonatkoznak például a könnyűszerkezetes és a falazott felépítményekre.

11. A tető energiahatékonysági szempontból: hazánkban számos tetőfedési megoldás ismeretes. Ezek kiválasztásánál számos, a KISOKOS-ban megjelenő szempontot érdemes mérlegelni.

12. A belső terek kialakítása energiahatékonysági szempontból: a belső terek kapcsán a festés, a burkolatok, a világítás és az épület környezete vonatkozásában fogalmaz meg ajánlásokat a KISOKOS.

13. A felújítások során alkalmazható energiahatékonysági szempontok: Az energiahatékonysági tényezők azonban nem csak új épület, hanem a meglévő épületek felújításánál is nagyon fontos kérdések, éppen ezért a KISOKOS ebben is igyekszik támpontokat nyújtani.

14. Milyen hatósági engedélyezési és bejelentési eljárások lebonyolítására van szükség?: A KISOKOS ebben a pontban röviden bemutatja, hogy miként lehet a hatóságokhoz fordulni, a bejelentéseket megtenni, illetve szükség szerint az építési engedélyezési eljárásokat kezdeményezni, illetve az épületet az elkészültét követően használatba venni.

15. Milyen támogatások és finanszírozási lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?: A jelenlegi támogatáspolitikai rendszerben számos olyan támogatás és finanszírozási forma található, amelyek energiahatékonysági jellegű beruházások megvalósítását is támogatják. A KISOKOS közérthetően, átláthatóan mutatja be ezeket a támogatási konstrukciókat.

A KISOKOS hamarosan elektronikus formában is elérhető lesz a GREENOLOGY Tudásközpont honlapján.

forrás: Greenology

Előző cikk

Ehető erdő - 28 éves városi erdőkert Új-Zélandon

Következő cikk

I Love Bükk - új kiadványStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share