FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

FAkkumulátor – fa alapú akkumulátor létrehozása

A Stora Enso és a Northvolt egyesítik erőiket, hogy fenntartható akkumulátorokat hozzanak létre az északi erdőkből származó megújuló fából előállított lignin alapú keményszén felhasználásával. A cél a világ első olyan akkumulátorának kifejlesztése, amelynek anódja teljes egészében európai nyersanyagokból származik, csökkentve ezzel mind a szén-dioxid-kibocsátást, mind a költségeket.

A vállalatok közös fejlesztési megállapodást kötöttek egy olyan fenntartható akkumulátor kifejlesztésére, amelynek anódja megújuló nyersanyagokból készül, amelyeket fenntartható módon és helyben, az északi országokban termeltek.

“A Northvolt-tal közös akkumulátorfejlesztés egy lépést jelent azon az utunkon, hogy a gyorsan növekvő akkumulátorpiacot fákból előállított, megújuló anódanyagokkal szolgáljuk ki. A lignin alapú keményszénünk, a Lignode® by Stora Enso biztosítja az anód nyersanyag stratégiai európai ellátását, kiszolgálva a mobilitástól a helyhez kötött energiatárolásig terjedő alkalmazások fenntartható akkumulátor igényeit” – mondta Johanna Hagelberg, a Stora Enso bioanyagokért felelős ügyvezető alelnöke.

Mindkét vállalat kulcsfontosságú komponenseket, szakértelmet és szakértelmet hoz az akkumulátor-partnerségbe. A Stora Enso a fenntarthatóan kezelt erdőkből származó lignin alapú anódanyagát, a Lignode-ot fogja biztosítani, míg a Northvolt a cellatervezést, a gyártási folyamatok fejlesztését és a technológia méretnövelését fogja irányítani.

“Ezzel a partnerséggel a fenntartható nyersanyagok új forrását tárjuk fel, és bővítjük az európai akkumulátor-értékláncot, miközben egy olcsóbb akkumulátor-kémiát fejlesztünk ki. Ez egy izgalmas demonstrációja annak, hogy a fenntartható akkumulátoriparra való törekvésünk kéz a kézben jár a társadalomra és a költségekre gyakorolt pozitív hatás megteremtésével” – mondta Emma Nehrenheim, a Northvolt környezetvédelmi igazgatója.

A lignin egy növényi eredetű polimer, amely a szárazföldi növények sejtfalában található. A fák 20-30%-a ligninből áll, ahol természetes és erős kötőanyagként működik. Ez az egyik legnagyobb megújuló szénforrás bárhol.

A Stora Enso bioalapú szénanyagokat előállító kísérleti üzeme a csoport finnországi Sunila termelési telephelyén található, ahol 2015 óta már iparilag is gyártják a lignint. Az éves lignintermelési kapacitás 50 000 tonna, amivel a Stora Enso a világ legnagyobb kraft ligningyártója. A Csoport egy megvalósíthatósági tanulmány keretében értékeli a Sunila telephelyen történő első ipari lignitgyártást is.

szerk: Tóth János, forrás: StoraEnso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vádemelés adócsaló ál-faiparosok ellen

Következő cikk

Drámai fotók a Szlovéniában pusztító erdőtüzekről




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version