FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

6 finn biogazdasági innováció

Ez a hat innováció segít csökkenteni a fosszilisek használatát és javítja az újrahasznosítást.

Fa az elektromos autók akkumulátoraiban

A szintetikus és nem megújuló grafitot hamarosan faalapú bioszénnel helyettesíthetik az újratölthető akkumulátorokban. A Stora Enso innovációja elektromos autókban, szórakoztató elektronikában. nagy energiatároló rendszerekben és más célokra is felhasználható. A terméket tavaly vezették be a piacra. A tűlevelű fából kivont lignin megújuló anyagként feldolgozható az újratölthető akkumulátorok működéséhez szükséges anódokhoz.

Az előrejelzések szerint az akkumulátorok globális piaca tíz év alatt megtízszereződik. A Stora Enso a délkelet-finnországi Kotkában található Sunila üzemében 2021 nyarán indította el a bioalapú szénanyagokat előállító kísérleti üzemét. A kotkai biofinomító 2015 óta állít elő lignint. A finomító kapacitása évi 50 000 tonna lignin, amivel a Stora Enso a világ legnagyobb extra-száraz ligningyártója. A cellulóz után a lignin a természetben előforduló leggyakoribb makromolekula.

(FATÁJ 2021-07-23: Lignode: lignin alapú szén a Stora Ensotól akkumulátorhoz)

Újrahasznosított matrica a banánhoz

Ha gyümölcsöt és zöldséget vásárol, mostantól újrahasznosított faanyagból készült ármatricát nyomtathat rájuk. A kis- és nagykereskedelemben használható új hőpapírcímkéket tavaly ősszel vezette be az UPM. Ezeket a címkéket gyümölcs- és zöldségmérlegeken, saláta- és ételcsomagolásokban, valamint logisztikai címkézési igényekhez használják. A címkeanyaghoz nem használnak szűz faanyagot, és nem tartalmaz mérgező fenolt.

Most olyan ármatricát nyomtathat, amely újrahasznosított farostból készült. Fotó: N: UPM

Az UPM rámutat, hogy az újrahasznosított papírok használata csökkenti az új fa felhasználását az erdőipari (azaz: faipari) termékekben. “A hulladékcsökkentés és a szűz nyersanyagforrásokra nehezedő nyomás enyhítésének igénye nyilvánvaló és egyre nagyobb” – mondja Ville Pollari, az UPM Raflatac VIP & Prime üzletágának igazgatója. ‘Az ilyen címkékre való áttérés számos fenntarthatósági előnnyel jár mind a márkatulajdonosok, mind a környezet számára’ – folytatja Pollari.

A fa csökkenti a beton használatát az építőelemekben

A fát és a betont ötvöző új hibrid elem segít az építés környezetbarátabbá tételében. Az elem a Metsä Fibre által gyártott Kerto LVL fatáblából, hőszigetelő rétegből és a homlokzathoz használt vasbetonból áll. A Metsä Fibre és partnerei által közösen tervezett elem szerkezetében szendvicsre hasonlít. Az új elemet először tavaly ősszel használták a Metsä Fibre új fűrészüzemének építése során a nyugat-finnországi Raumában. A fűrészüzem építési munkálatait a Skanska végezte. A vállalat szerint az új, részben fából készült elem ugyanúgy beépíthető, mint a vasbetonból készült falelemek, de kisebb a súlya.

A fát és a betont ötvöző új hibrid elem segít az építés környezetbarátabbá tételében. Fotó: N: Metsä Fibre

“A szerelési munkálatokhoz kisebb darut tudtunk használni, mivel a hibrid falelemek könnyebbek, mint a hagyományos betonelemek. Nagyobb építési projekteknél a kisebb súly jelentős megtakarítást eredményezhet” – mondta Petri Puputti építésvezető a Skanska októberi sajtóközleményében. A Skanska célja, hogy 2045-re globálisan szén-dioxid-semleges vállalat legyen. ‘A raumai fűrészmalom projekt során hasznos első kézből származó ismereteket szereztünk az ilyen elemek építőipari felhasználásáról. Úgy tűnik, ezek az elemek jól összeegyeztethetők a műszaki igényeinkkel’ – mondta Ilkka Romo, a Skanska termelékenységi és minőségi részlegének igazgatója a Metsä Wood októberi sajtóközleményében. Az elemeket a Lipa-Betoni gyártotta a kelet-finnországi Dél-Savóban.

Szatellit fából, szelfi bottal

2021 áprilisában az UPM és űrkutatási szakértők ambiciózus projektet jelentettek be. A világ első fából készült műholdját 2022 első felében indítják Föld körüli pályára, az indítást az új-zélandi Rocket Labból tervezik. A rétegelt lemezből készült Wisa Woodsat nanoszatellitet Finnországban tervezik és építik. Ez egy 10 centiméteres, napenergiával működő kis kocka, amely szinte elfér a tenyérben.

A Wisa Woodsat nanoszatellitet Finnországban tervezték és építették. Fénykép: UPM

A műholdat a fa, különösen a kelet-finnországi Savonlinnában gyártott UPM WISA-Birch rétegelt lemez űrhajók számára való alkalmasságának tesztelésére használják. Az űrben a rétegelt lemez hőnek, hidegnek, vákuumnak és sugárzásnak lesz kitéve. Két kamerával fogják megfigyelni, amelyek közül az egyiket az űrbe telepített gém csúcsán helyezik el. ‘Egy szelfibottal ellátott műhold biztosan pozitív érdeklődést vált ki és mosolyt csal az arcokra, de alapjában véve ez egy komoly tudományos és technológiai projekt’ – mondta Jari Mäkinen, a WISA Woodsat projekt vezetője az Arctic Astronautics áprilisi sajtóközleményében.

A WISA nyírfa rétegelt lemez általános használatban van a hajóépítésben, az autóiparban, az építőiparban és a bútorgyártásban. A műhold a rétegelt lemez és egyéb dolgok mellett költséghatékony műholdas távközlési technológiát is tesztel majd. Az UPM a WISA Woodsat műholdat a finn Arctic Astronautics céggel, a Huld európai technológiai tervező céggel és az Európai Űrügynökséggel együttműködve fejleszti.

Kevesebb szén a babapelenkákban és női higiéniai termékekben

A papírszalvéták, a babapelenkák, az inkontinencia- és menstruációs betétek, ezek a leghétköznapibb és legismertebb dolgok hamarosan környezetbarátabbá válhatnak. Októberben a Stora Enso alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású pelyhes cellulózt vezetett be, amelyet nedvszívó higiéniai termékek gyártásához használnak. A Stora Enso szerint az új NaturaFluff Eco cellulóz szén-dioxid-kibocsátása mintegy 30 százalékkal kisebb, mint a hagyományos nedvszívó pelyhes cellulózé, köszönhetően annak, hogy a gyártási folyamat során nem használnak kémiai fehérítőket. A cellulóz világosbarna színű, és állítólag teljesen biológiailag lebomló.

Az új nedvszívó pelyhes pép világosbarna színű, és állítólag teljesen biológiailag lebomló. Fotó: N: Stora Enso

“Azzal, hogy a fehérítést kivontuk a gyártási folyamatból, és a cellulózt csak oxigénnel kezeltük a lignin eltávolítása érdekében, olyan pelyhes cellulózt állítottunk elő, amelynek jelentősen kisebb a szénlábnyoma, miközben a normál pelyhes cellulózunk kiváló teljesítményét nyújtja” – mondta Kirsi Seppäläinen, a Stora Enso Biomaterials részlegének SVP Marketing, Competitive Intelligence és Product Management igazgatója.

Az újrahasznosított homok tisztítja a vizet

2021 jó híreket hozott a kristálytiszta vizek szerelmeseinek. A tőzegláp árokból kinyert barna víz tisztábbá vált, amikor a korábban a bioerőműben használt homokkal kezelték – jelentette be a Metsä Group tavaly nyáron.

“A humuszos anyagok reakcióba léptek a homokban lévő anyagokkal, és komplexeket képeztek, amelyeket így el lehetett távolítani” – mondta Vesa Junnikkala, a fenntartható fejlődésért felelős igazgató a Metsä Group júniusi sajtóközleményében. A finn VTT Műszaki Kutatóközpont szerint az erőműi ágyazati homokban található elemek közé tartozik a kálium, az alumínium és a vas, amelyekről ismert, hogy összekapcsolódnak a humuszos anyagokkal. Az ágyhomok-kezelés különösen a víz kémiai oxigénigényét, valamint a színes részecskék mennyiségét csökkentette – mondta Joni Lehto, a VTT kutatója.

A barna víz tisztábbá vált, amikor a korábban bioerőműben használt homokkal kezelték. Fotó: L: Metsä Group

A vizek tisztaságának javítása azért érdekes, mert a tőzeglápok helyreállítása olyan szerves anyagok kimosódását okozza, amelyeket nehéz eltávolítani a folyásirányban. Ezek az anyagok barnára színezik a vizet és növelik a biológiai oxigénigényt. A az erőműi ágy-homokot egy kisléptékű terepi kísérletben is tesztelték. A projekt eredményeit tavaly tavasszal publikálták az Environmental Technology című folyóiratban. A módszer szélesebb körű gyakorlati alkalmazása előtt további tesztelésekre van szükség.

Forrás: forest.fi, írta: Tero Karjalainen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 113., 2022/07. adás

Következő cikk

Mókusugrás - Ültess fát!




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version