FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország tűzifa piaca

Németországban körülbelül 30 millió háztartási tüzelőberendezés létezik, ezek harmada fatüzelésű rendszer. Összesen mintegy 750 000 szilárd tüzelőanyaggal működő kazán és körülbelül 11 millió egyterű kemence, például kandalló vagy cserépkályha van.

Az ukrajnai háború nyomán a fatüzelésű kályhák Németország minden tartományában hiánycikké váltak. A kályhaépítők és szerelők alig tudják teljesíteni a megrendeléseiket. Az háború mellett a jogalkotó által meghatározott határidő is növeli a kályhák iránti keresletet: 2024 végéig minden 2010 előtt telepített kályhának meg kell felelnie a jogszabályban előírt kibocsátási értékeknek. Ennek eredményeként a vásárlóknak átlagosan hat-nyolc hónapot kell várniuk a megrendelt kandallóra.

A Német Szaniter-, Fűtés- és Klímaszövetség (Zentralverbands Sanitär Heizung Klima – ZVSHK) szóvivője  szerint „A háború kitörésével a kereslet robbanásszerűen megnőtt”.

A Német Fűtésipari Szövetség (Bundesverbands der Deutschen Heizungsindustrie- BDH) adatai szerint tavaly a 2020-as évhez képest a fűtési szektorban a biomassza-készülékek – azaz elsősorban a pellet-, rönk- és faapríték kályhák – eladásai nőttek a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal.

Tüzelőberendezések műszaki előírásai
Németországban a kandallók engedélykötelesek, amelyről a szövetségi emisszió-ellenőrzési törvény (BlmSchG) rendelkezik. A módosított 1. BlmSchV 2020-ban lépett hatályba; a 2010. március 22. előtt épített és üzembe helyezett egyterű tüzelőberendezésekre átmeneti szabályok vonatkoznak. A fatüzelésű kályháknak vagy cserépkályháknak meg kell felelniük a kibocsátási határértékeknek ahhoz, hogy tartósan üzemben maradhassanak. Ezt a gyártó által kiállított igazolással vagy a kéményseprő által végzett helyszíni méréssel lehet bizonyítani. A meglévő egyterű kemencék, amelyek rendelkeznek ezzel az igazolással, korlátlan ideig tovább üzemeltethetők. Az igazolás hiányában, az egyterű kemencéket 2024 vége előtt utólagosan poremisszió-csökkentő berendezéssel kell felszerelni vagy le kell állítani/szerelni.

Árváltozás
A 2015-ös bázisévhez viszonyítva idén áprilisban 16,7 százalékkal nőtt a keményfa ára, a tavalyi éves átlag a (2015-ös) bázisévhez viszonyítva 20,1 százalékkal volt alacsonyabb. Így tehát egy jelentős drágulásnak lehetünk tanúi, ami egy folyamatos, hónapról hónapra történő áremelkedéssel párosul.

Árazás
A kemény (lombos)fa esetében átlagosan nettó 100 EUR/m3-es árral lehet számolni. Az „ömlesztett fa” köbméterenként nettó 65 euróba kerül. Nagyvárosok közelében ezek az árak jelentősen megemelkedhet, a bükkfa esetében gyakori a 120 EUR/m3-es árazás.

A nagy keresletre való tekintettel a fakereskedések idén őszre köbméterenként 150 eurós árat tartanak valószínűnek. Egyes kereskedők csak a törzsvásárlóikat szolgálják ki, valamint ahol már elfogyott a keményfa, ott a fűtés szempontjából nem előnyös fenyőt szokták alternatívaként vásárolni, aminek nettó ára 50 és 75 EUR/m3 között mozog. Hasonló mértékben drágultak a kandallókész, szárított tűzifa árai: egy éve még 120 euró körül mozogtak az árak, jelenleg azonban 160 euró körüli összeget kérnek egy köbméter tűzifáért.

forrás: Velki Dávid, külgazdasági attasé, Magyarország Berlini Nagykövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rezsicsökkentés hazai építőanyagokkal

Következő cikk

Faépítés technológiai fejlesztése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version