FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajnából fűrészáru, havi adatok

Fotó: Pixabay

E cikkben az Ukrajnából érkezett fenyő és lombos fűrészáru importot mutatjuk be a 2015. januártól 2022. áprilisig terjedő időszakban havi adatokkal nettó tonnában és ezer forintban.

Fenyő fűrészáru import Ukrajnából

Fenyő fűrészáru import Ukrajnából nettó tonnában.
Fenyő fűrészáru import Ukrajnából ezer Ft-ban.

Az Ukrajnából származó fenyő fűrészáru import mennyiségben (nettó tonna) a 2015-2018. időszakban nagyjából hasonlóan alakult, 2019 márciusban volt a legmagasabb havi adat. 2019-től a behozatal enyhén csökkenő tendenciát mutat. A 2022. márciusi és áprilisi adatok sem térnek el a a korábban megszokottól. Talán a 2021. második félévi csökkenése volt erősebb, mint a korábbi éveké. A háború kezdetének az idén március-áprilisi fenyő fűrészáru behozatal mennyiségére tehát nem volt drasztikus hatása. A továbbiak majd mindig két hónap késéssel lesznek megismerhetőek a statisztikából.

Értékben ugyanakkor jelentősen eltérnek 2021. és 2022. adatai a korábbiaktól, ami nyilván a jelentős árnövekedés következménye, ami már 2021. márciusától jól érzékelhető.

2015-2016-ban a KN 440710 vámtarifaszám alatt egyben volt az összes fafajú fenyő fűrészáru, amit 2017. januárral szétbontottak ezekre: 440711 Erdeifenyő fűrészáru, 440712 Luc-jegenye fenyő fűrészáru és 440719 Egyéb fenyő fűrészáru. A vámtarifában persze e megnevezések hosszabbak. Talán nem baj, hogy nem ilyen részletesen bontva mutatom ezen import mozgását. (Persze ha lenne rá igény, …)

Lombos fűrészáru import Ukrajnából

Lombos fűrészáru import Ukrajnából, nettó tonna. (EgyLo = egyéb lombos)

A ukrán eredetű lombos fűrészáru import grafikonja valamivel “mozgalmasabb”, mint a fenyő esetében. Fafajok szerint a tölgy a domináns és a kőris, ami még számottevő, bár ez utóbbi 2019. közepe előtt volt inkább jellemző. A vámtarifában szerepel még a 440794 szám alatti cseresznye is a lombos fűrészáruk között külön tételként, de Ukrajnából a vizsgált teljes időszakban nem érkezett cseresznye fűrészáru.

A lombos fűrészáru ukrajnai importja esetén is jelentős értéknövekedés, azaz árugrás érzékelhető az adatokat ezer forintban mutató grafikonon. Ez azonban a háború kezdete óta élő jelenség.

Trópusi fűrészáru

A vámstatisztika a 4407 fűrészáru csoportban a trópusi fafajokat is felsorolja, azonban ezekből egyetlen tonna mennyiségű, vagy forint értékű tétel sem érkezett Ukrajnából a teljes vizsgált időszak alatt.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási adatbázis
Adatleszedés, grafikonozás és a szöveg: MM

Kiegészítés:

Magyarország, Ukrajna fa és fatermék export-import címmel írtam 2022-03-20-án hasonló témában, amikor az éves adatokat mutattam be. Most pedig arra voltam kíváncsi, hogy milyen változásokat hozott az év eleje a fűrészáru félék importjában. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pusztító francia erdőtűz

Következő cikk

Gemenci Nyomkereső tábor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések