FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az orosz export elleni szankciók tartósan megváltoztatják az erdészeti termékek globális kereskedelmét

A fakereskedelem forgalma szinte azonnal megváltozott, amikor Oroszország február végén megszállta Ukrajnát. A kereskedelmi szankciók és a pénzügyi tranzakciók korlátozásai Európa, Észak-Amerika és Ázsia főbb piacai leállították az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítmányokat. Emellett az Ukrajnából származó export is megszakadt. A háborús övezetben lévő három ország fűrészáru-kivitele 2021-ben összesen 34 millió m3 volt. Ennek a mennyiségnek több mint 25%-át olyan országokba exportálták, ahol jelenleg szankciók vannak érvényben Oroszország és Fehéroroszország ellen.

Emellett a két nagy faanyagminősítő szervezet, az FSC és a PEFC a két országból származó összes faanyagot “konfliktusfa”-nak minősítette. A címkézés megszüntetése azt jelenti, hogy a fát nem lehet felhasználni tanúsított termékekhez, ami hatással lesz minden olyan országra, amely Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol fát, és tanúsított termékeket, például fűrészárut, rétegelt lemezt, cellulózt és papírt állít elő, amelyeket világszerte értékesítenek.

A teljes fenyő fűrészáru mennyisége, amely a szankciók miatt valószínűleg nem jut el az európai és ázsiai piacra (Kínán kívül), becslések szerint 10 millió m3 , ami a Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából 2021-ben szállított teljes exportmennyiség valamivel több mint 30%-a – írja a Wood Resource Quarterly. Ezen túlmenően a kínai vevőknek eladott fűrészáru, amely az Európát és Észak-Amerikát megcélzó erdészeti termékek gyártásához tanúsított fát igényel, többé nem lesz elérhető Oroszországból. Európa, amely 2021-ben 8,5 millió m3 fenyő fűrészárut importál a három országból, lesz a leginkább érintett, mivel a fűrészáruimport mennyisége 2021-ben a kontinens teljes fogyasztásának közel 10 százalékát teszi ki.

Bár a kínai kormány nem gördített akadályokat a köztük és Oroszország között folyó kereskedelem elé, mégis elképzelhető, hogy fennakadások lesznek a két szomszédos ország közötti szállítmányokban. Néhány olyan tényező, amely még az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben szankciókat nem alkalmazó országokkal is csökkentheti a kereskedelmet:

- Az orosz erdészeti iparban a külföldi befektetők visszavonhatják jelenlétüket és pénzügyi finanszírozásukat, ami megnehezíti a termelést és az exportot bármely piacra.
- A gyenge orosz rubel (a háború kezdete óta eltelt három hét alatt több mint 20%-kal esett) nagyon költségessé teszi a fakitermelő vállalatok és az erdészeti termékeket gyártó cégek számára a berendezések és pótalkatrészek importját.*
- Az orosz bankoknak a SWIFT nemzetközi fizetési tranzakciós rendszerből való kivonása megnehezíti az exportált orosz termékek és az erdészeti ipar legtöbb berendezésének - a fakitermelő gépektől és a szállítmányozóktól kezdve a fűrészüzemek, rétegelt lemez- és cellulózgyárak gépeiig - behozatalára vonatkozó kifizetéseket.
- Az orosz cellulóz-, papír-, rétegelt lemez- és fűrészárugyártók nem kínálhatnak többé PEFC vagy FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket.

Az erdészeti termékek globális kereskedelmi forgalma már most is jelentősen megváltozott és tovább fog változni Ukrajna orosz megszállása miatt. Még ha a béke végül létre is jön, valószínűtlen, hogy a kereskedelem visszatér a háború előtti mintákhoz.

Forrás: bio-fibre.eu 2022. 04. 07.

Észrevétel:

* Ugyanakkor más hírforrások szerint mára a Rubel már visszaerősödött a konfliktus kezdete előtti szintre. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A ResourceWise felvásárolja a Wood Resources International-t

Következő cikk

Fakitermelési rekord Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések