FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztító francia erdőtűz

Miközben sorra dőlnek meg a helyi hőségrekordok Franciaországban, a tűzoltók egy hete küzdenek a délnyugati Gironde megyében két erdőtűzzel, amely a prefektúra keddi közlése szerint eddig csaknem 20 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztított el.

A Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél csaknem 13 ezer, míg La Teste-de-Buch településnél, Európa legnagyobb homokdűnéinek közelében, az Atlanti-óceán partján több mint 6 ezer hektár zöld terület vált egy hét alatt a tűz martalékává.

A környékről 34 ezer embert – lakosokat és nyaralókat – telepítettek ki az elmúlt napokban a két tűz miatt, amelynek nincsenek áldozatai.

Az Arcachon-medence 850 állatnak otthon biztosító állatparkjából – ahol a prefektúra tájékoztatása szerint a forróság és a stressz miatt tucatnyi állat elpusztult – 363 állatot átszállítottak a bordeaux-i állatkertbe. A nagyobb állatokat nem mozdították el lakóhelyükről, de őket nem veszélyezteti közvetlenül a tűz.

Vues des incendies gigantesques qui ravagent la fôrêt de La-Teste-de-Buch au pied de la Dune du Pilat, depuis les plages de Pyla-sur-Mer en Gironde le 17 juillet 2022.

Az oltásban immáron kétezer tűzoltó és tíz repülőgép vesz részt.

A tűzoltók munkáját “a kritikus meteorológiai körülmények, a forróság és a szélsőséges szárazság nehezíti” – mondta kedden Eric Brocardi, a franciaországi tűzoltók országos szövetségének szóvivője a France Inter közrádióban. “Korábban a tűzoltási stratégiánkat semmi nem kérdőjelezte meg, még a magas hőmérséklet vagy a szárazság sem, most viszont nehézségekkel küzdünk” – tette hozzá.

A füstöt keddre virradó éjjel a szél a 250 ezer lakosú Bordeaux felé fújta. A város nincs veszélyben, de a lakosokat kedd reggel meglepte a mindent elborító, füstszagú szürke köd, s a barna égbolt.

This photo provided by the fire brigade of the Gironde region (SDIS 33) shows a wildfire near Landiras, southwestern France, Sunday July 17, 2022. Firefighters battled wildfires raging out of control in France and Spain on Sunday as Europe wilted under an unusually extreme heat wave that authorities in Madrid blamed for hundreds of deaths. (SDIS 33 via AP)

Mindeközben a melegrekordok az Atlanti-óceán partján fekvő 64 településen megdőltek hétfőn a Météo France jelentése szerint. Nantes városában 42 Celsius-fokot, Biscarosse-ban 42,6 fokot mértek.

Franciaország jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 46 Celsius-fokkal; ezt a déli Vérarques-ban mérték 2019. június 28-án. A hőség kedden keleti irányba, Normandia és a főváros felé vonult, Párizsban délután 40 fok várható, kisebb enyhülést szerdától jeleznek előre a meteorológusok.

Szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása által súlyosbított, egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok egyértelműen a klímaváltozásnak tudhatók be.

forrás: MTI 2022-07-19

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fa elégetése nem oldja meg az energiaválságot

Következő cikk

Ukrajnából fűrészáru, havi adatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…