FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vádemelés adócsaló ál-faiparosok ellen

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, zsarolás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek egy szolnoki férfi ellen, aki öt társával együtt az áfafizetés elkerülése érdekében számlagyárat működtetett. A bűnszervezet a költségvetést csaknem négyszázmillió forinttal károsította meg – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A vádlottak 2015 és 2019 között olyan számlagyárat működtettek, amely – belföldi beszerzések látszatát keltve – hamis számlákat biztosított fa- és fűrészáru-kereskedelemmel foglalkozó cégeknek. 

A számlagyártól kapott hamis számlák segítségével a cégek előnyösebb piaci helyzetbe kerültek, vevőik kedvezőbb áron tudták megvásárolni a faárut. A vádlott az érintett cégek havi forgalmából is részesedést kapott. Emellett a szolnoki férfi megbízásából társai Németországból nagy értékű gépjárműveket hoztak be áfamentesen, mintegy 650 millió forint értékben, amelyeket ő Magyarországon továbbértékesített. A vádlott szintén hamis számlákkal, valótlanul belföldi beszerzést “igazolva” kerülte el az áfa megfizetését.

A bűnszervezet a költségvetést csaknem négyszázmillió forinttal károsította meg.

Az ügyészség szerint a férfi a pénzből – jelentős kamatteherrel – kölcsönöket is nyújtott, majd adósait a büntetőeljárásban hamis tanúzásra kényszerítette.

A férfit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó költségvetési csalás, pénzmosás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, zsarolás és kényszerítés hatósági eljárásban bűntettével vádolják, és fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal, hogy a vádlott feltételes kedvezménnyel sem szabadulhat. 

A vádlottak bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonának elkobzását is indítványozzák; a nyomozás alatt több nagy értékű ingatlan és gépjárművet vettek zár alá. 

A letartóztatásban lévő férfi és a társai bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek fokozódó pusztításai

Következő cikk

FAkkumulátor - fa alapú akkumulátor létrehozása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…