FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vádemelés egy asztalos ellen

Veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy tiszakécskei asztalos ellen, mert felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatra hozzá beosztott 17 éves fiút, aki eközben levágta négy ujját a fűrészgéppel. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében azt írta, hogy maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

A vádirat szerint a tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiút. Az egyik hétvégi munka során, 2022. április 23-án az asztalos különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót, majd a feladat kiadása után elhagyta a műhelyt.

A fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amelyet fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a tanuló – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyű azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

A közlemény szerint a vádlott a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes, ezért következett be a baleset.

A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – tudatta a főügyészség.

forrás: 24.hu

Előző cikk

Erdőfelújítások előkészületei

Következő cikk

Södra új biotermék üzletága



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések