FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdőtüzek fokozódó pusztításai

Pusztító erdőtüzek söpörnek végig Európa több országán, az idei szezon pedig extrémebb, mint a korábbiak. Az erdőtüzek korábban kezdődtek, nagyobb kárt okoznak és nehezebb azokat megfékezni. Az AP azt írja, tudósok szerint a helyzet csak romlani fog a klímaváltozás előrehaladtával.

Egyre súlyosbodik az erdőtűzhelyzet Dél-Európában: ahogy korábban a Napi.hu is megírta, a kiszáradás miatt Horvátországban is több komolyabb erdőtűz pusztított. Az Európai Unió területén tomboló szárazság a legsúlyosabb a közösség történetében. Az ENSZ mérései szerint a mediterrán régió 20 százalékkal gyorsabban melegszik a bolygó átlagánál.

Az egyre gyakoribb hőhullámoknak és szárazságnak kitett erdős területeket egyre inkább magukra hagyják Európa-szerte. Az utóbbi évtizedekben a kontinensen tömegek költöztek vidékről a városokba a jobb élet reményében. A mezőgazdasági munkák többé már nem vonzóak, az erdészet sem egy népszerű pálya – írja az AP.

Elszenesedett fák állnak egy erdőtűz után a spanyolországi El Pont de Vilomara város közelében, 2022. július 19-én.

Lobbanékony tájak

Az erdő pedig tele van éghető anyagokkal: kidőlt fatörzsekkel, lehullott ágakkal, elhalt levelekkel, vagy kiszáradt fűvel. Az elmúlt egy-kétezer év során példátlan, hogy ennyi éghető anyag halmozódott fel az erdőkben – mondta Johann Goldammer, a Global Fire Monitoring Center vezetője. Egy óvatlanul gyújtott szikra is elég lehet futótűz kialakulásához, amely lángra lobbanthat egy teljes erdőt. Portugáliában – ahol több mint százan vesztették életüket erdőtüzekben 2017-ben, – a hatóságok szerint az erdőtüzek 62 százaléka tarlóégetés, vagy más, óvatlanul végzett mezőgazdasági munka miatt alakul ki.

Az európai tűzoltóknak soha nem volt még ennyire nehéz dolguk, különösen a kontinens déli részén, ahol a magas hőmérséklet, a szárazság és az erős szél miatt a nyári erdőtüzek már teljesen megszokottnak számítanak – mondta Friederike Otto, a londoni Imperial College klímatudományi intézetének adjunktusa. „Megelőzni nem tudjuk az erdőtüzeket, meg kell tanulnunk együttélni velük” – tette hozzá. A pusztítást az erdőgazdálkodás felülvizsgálatával lehetne megfékezni, az alapvető változásokhoz azonban évtizedekre van szükség.

A Nemzeti Köztársasági Gárda tűzoltója elolt egy erdőtüzet Rebolo faluban, Ansiao közelében, Portugália középső részén, 2022. július 14-én.

Múlt hét szombatig Európa országaiban 450 ezer hektár égett le idén, ami a 2006 és 2021 közötti évekkel összehasonlítva drasztikus emelkedést jelent. Ebben az időszakban az átlagos leégett terület 110 ezer hektár volt az év júliusának közepéig. Idén a tavasz, különösen a május szélsőségesen meleg volt Európa délnyugati részén: Spanyolországban több városban 40 fok feletti hőmérsékleteket mértek, Portugáliában 90 éve nem volt ennyire forró a május, Franciaországban pedig a mérések kezdete óta soha. Emiatt egyre korábban kezdődő erdőtüzekkel kell számolni a kontinens délnyugati részén.

A közeljövőben akár „megatüzek” is kialakulhatnak, amelyek gyakorlatilag megállíthatatlanok – írja az AP.

forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtűz Pilisszentlászlón

Következő cikk

Vádemelés adócsaló ál-faiparosok ellenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések