FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biodiversa+ pályázat érkezik

A Biodiversa+ európai partnerség a nyarat követően jelenteti meg új transznacionális felhívását a következő témában: A biológiai sokféleségnek és az ökoszisztémák változásainak a tudomány és a társadalom érdekében történő hatékonyabb transznacionális monitorozása (Improved transnational monitoring of biodiversity and ecosystem change for science and society).

A felhívás a következő három – nem kizárólagos – kutatási témát fedi le:

  • A biológiai sokféleség megfigyelésére vonatkozó adatok gyűjtésére és kezelésére szolgáló módszerek és eszközök innovációja és harmonizációja (Innovation and harmonisation of methods and tools for collection and management of biodiversity monitoring data).
  • A biológiai sokféleség állapotára, dinamikájára és tendenciáira vonatkozó ismerethiány kezelése a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása érdekében (Addressing knowledge gaps on biodiversity status, dynamics, and trends to reverse biodiversity loss).
  • A biológiai sokféleségre vonatkozóan rendelkezésre álló monitorozási adatok hasznosítása (Making use of available biodiversity monitoring data).

Valamennyi környezettel (legyen az szárazföldi, édesvízi vagy tengeri élőhely) kapcsolatban lehet pályázni.

A felhívás a tervek szerint hivatalosan 2022. szeptember 8-án jelenik meg. A pályázás két lépcsős, az előpályázatot 2022. november elejéig lehet benyújtani. Az előpályázatok értékelése után a teljes pályázatok benyújtásának határideje 2023. április eleje lesz.

A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt, 2022. szeptember elején jelennek meg.

A felhívásra olyan nemzetközi konzorciumok pályázhatnak, amelyek a közös felhívást finanszírozó országok – azon belül minimum két uniós tagállam vagy társult állam – legalább három kutatócsoportjából állnak.

Konzorciumi partnert keres vagy formálódó projekthez csatlakozna?
Használja a Biodiversa+ Partner Search Tool segítségét, amely itt érhető el!

A felhívás tervezett összköltségvetése meghaladja a 40 millió eurót. A következő 33 ország jelezte előzetes szándékát a közös felhívás finanszírozásában való részvételre:

Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Írország Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Marokkó, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország és Tunézia.

A potenciálisan részt vevő országokra vonatkozó frissített lista a Biodiversa+ honlapon lesz elérhető.

A pályázatokat a következő kritériumok alapján értékelik:

  • az első lépcsőben (előpályázati szakasz): a pályázati felhívás tárgyterületébe való illeszkedés (fit to the scope of the call), a kutatás újdonságtartalma (novelty of the research) és a hatás (impact);
  • a második lépcsőben (teljes pályázat szakasza): (tudományos) kiválóság (Scientific Excellence), a megvalósítás minősége és hatékonysága (quality and efficiency of the implementation) és a hatás (impact), többek között a várt szakpolitikai és társadalmi hatás valamint az érdekeltek bevonásával kapcsolatos megközelítés vonatkozásában.

Mindkét lépcső esetében elvárt, hogy a konzorcium bemutassa a projekt nemzetközi hozzáadott értékét. Az alkalmazandó értékelési kritériumokat részleteikben is közzéteszik a felhívás szeptemberi hivatalos megjelenésekor.

Készüljön fel már most az érdekelt felek bevonásáról szóló kézikönyv (Biodiversa Stakeholder Engagement Handbook); a kutatási projektek szakpolitikai aspektusaival és a szakpolitikai szereplők bevonásával foglalkozó útmutató (Biodiversa Policy Guide); valamint a lakosság mobilizálását elősegítő eszköztár (Biodiversa Citizen Science Toolkit) áttekintésével.

ÖNT IS VÁRJÁK: 2022. szeptember 20-án, 15.00 – 16.30 között a partnerség információs webináriumot tart potenciális pályázóknak.

Ha szeretne részt venni az online rendezvényen, regisztráljon a következő linken keresztül:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_PLvkR4IwStmNmKXEjl4rHQ

Kérjük, hogy rendszeresen látogassa a Biodiversa+ honlapját és regisztráljon a Biodiversa+ levelezési listájára, hogy naprakész információkhoz jusson a várható nagyobb kutatásfinanszírozási lehetőségekről.

ázat

forrás: NKFIH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ismeri az erdőlakók nyelvét

Következő cikk

Beporzók fontosságaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…