FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mennyi fa ültetésével kompenzálható egy gleccser-darab elszállítása?

Fotó: eho/tzu/mrn/aaz

Szlovéniában 16 ezer fa ültetésével ellensúlyozták annak környezetkárosító hatását, hogy a Júliai-Alpokból a Triglav-gleccser egy darabját Pekingbe szállították a 2022-es téli olimpiára, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedésre és annak pusztító hatására egyebek közt a télisportokra – emlékeztet a portfolio írása.

A gleccsertöredék összesen több mint 13 ezer kilométert tett meg, Szlovéniától Oroszországig gépkocsin, onnét pedig repülőgépen. A szervezők akkor azt ígérték, hogy minden kilométer után egy fát ültetnek Szlovéniában az akció okozta többlet szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására.

Az ország északnyugati részén, a Pokljuka-erdőben hétfőn 1450 különböző fafajtát ültettek el a Szlovén Olimpiai Bizottság, a SiDG állami erdészet, a Lasko sörgyár és önkéntesek együttműködésében. Három másik helyszínen már korábban elültettek 14 550 fát.

Az osztrák határ közelében fekvő Koprivnában az olimpia jelképeként öt, egymásba fonódó körben ültettek bükköt, vörösfenyőt, hegyi juhart, madárberkenyét és cseresznyét, mivel ezek virágai tavasszal mind más színben pompáznak.

A faültetés befejeztével az erdészet hangsúlyozta, hogy a 16 ezer facsemete ültetésével túlteljesítették vállalásukat. Több fafajtákból álló erdőket telepítettek, mivel azok rugalmasabban reagálnak a klímaváltozásra és ellenállóbbak a szúbogarakkal szemben.

A szervezők az akció kezdetén úgy becsülték, a fiatal fáknak körülbelül hét hónapra lesz szükségük, hogy kivonják a teljes szén-dioxid-mennyiséget, amely a jégdarab Kínába szállítása miatt került a légkörbe.

forrás: portfolio 10-25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Klímavédelem a Pilisi Parkerdő területén

Következő cikk

IKEA terjeszkedése folyamatosStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések