FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biztonságos tűzifa-ellátás fenntartható módon

A Vas megyei állami tulajdonú erdők fatömege folyamatosan gyarapodik, területük pedig évről-évre növekedik. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. biztosítja a téli tüzelőt a megye lakói számára.

Az elhúzódó ukrán-orosz háború és a brüsszeli szankciók következtében kialakult európai energiaválság miatt Magyarországon is energia veszélyhelyzet van érvényben. A Kormány a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

A rendelet azonban kizárólag vészhelyzet esetére készült, akkor lép életbe, ha az energiakrízis olyan szintre jut, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet biztosítani a korábban tervezett fakitermeléssel.

Magyarországon a faanyag a legfontosabb megújuló energiaforrásunk, újratermelhető nyersanyagunk. A magyar erdőkben folytatott fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően a kitermelés mennyisége jóval kisebb, mint amennyit az erdők teremnek.

Az elmúlt időszakban a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél a nyári hónapokban szokásos háromszorosára emelkedett a tűzifaigény, naponta 10 tehervagonnyi (400-500 m3 körüli) mennyiséget igényelnek megyénk lakói. Ennek következtében erdészeti igazgatóságainkon eltérő mértékben ugyan, de megnőtt a szállítási határidő.

Erdőgazdaságunk jelenleg az erdőterv szerint, a hatóság által jóváhagyott éves terv alapján, fenntartható módon gazdálkodik, azaz a kitermeléssel együtt jár az erdő megújítása és gondozása. Emellett az elmúlt időszakban több mint 47 hektáron (100 futballpályányi terület) új erdőket is telepítettünk.

A megjelent kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz. Ennek hatálya alá eső fakitermelési munkát társaságunk nem végez.

Amennyiben a megye lakossága tűzifa megrendelésének üteme a továbbiakban sem mérséklődik, akkor a biztonságos tűzifa ellátás érdekében a többlet fakitermeléssel sem csökken a Vas megyei erdő területe, a kitermelt mennyiség nem haladja meg az éves növedéket. Abban az esetben, ha az energia vészhelyzet miatti fakitermelés védett területet is érintene, akkor azt előzetesen, minden esetben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal egyezteti a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az Erdőgazdaság a Vas megyei erdők felét kitevő 45 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezel. Működési területén megközelítőleg 12,4 millió köbméter az erdők élőfakészlete, mely minden évben 350-400 ezer m3-rel növekszik. Az állami erdőgazdaság 2022. első félévében mintegy 162 ezer m3 faanyagot termelt (ez az éves terv 59 %-a), amelyből mintegy 62 ezer m3 a tűzifa.

Bugán József – vezérigazgató, okleveles erdőmérnök, okleveles természetvédelmi szakmérnök
forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdésztől a fát nem kell félteni!

Következő cikk

Tűzifa-ellátás tervszerű erdőgazdálkodással



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések